“Розумна” скатертина розпізнала розміщені на ній предмети

Винахідники з Дартмутського коледжу та Microsoft створили “розумну” скатертину, яка розпізнає, які об'єкти на ній розташовані. Технологію назвали Capacitivo, і в дослідах вона продемонструвала розпізнавання таких речей, як фрукти, пластикові предмети, різні рідини та їхні кількості. Винахід представили на Конференції по програмному забезпеченні та технологіям інтерфейсів користувачів ACM.

MSPoweruser / YouTube

Як працює скатертина?

Особлива тканина Capacitivo складається з бавовняної основи, з'єднаної з сіткою ромбоподібних електродів, що їх перенесли на неї за допомогою тепла. Якщо на скатертину з такого матеріалу покласти якийсь предмет, його електричне поле вплине на ємність електродів унікальним чином. Це пояснюється тим, що матеріал, з якого зроблений об'єкт, його форма та розмір визначають особливість його електричного поля, отже і зміну ємності.

Алгоритм машинного навчання, прив'язаний до розумної скатертини, аналізує зміни та порівнює дані з такими, що використовувалися під час його навчання. Якщо він виявляє збіг, то система визначає, який об'єкт розмістили на тканині.

Яка її ефективність?

Під час випробувань винахід із точністю 94,5 відсотка визначив двадцять запропонованих об'єктів на скатерті. Серед них були фрукти, кухонний посуд, пластикові предмети, книги, різні види рідин у контейнері та різна кількість води у мисці.

Пристрій досить точно визначає об'єкти, які залишають твердий слід на тканині та мають відчутну вагу. Однак поки що технологія має певні проблеми із ідентифікацією металевих предметів і таких легких, як кредитні картки. Розробники планують надалі працювати над вдосконаленням свого винаходу.

Як її застосовувати?

Винахідники вважають, що така розумна тканина дасть змогу значно розширити можливості “розумного” будинку. Розуміння нею того, що знаходиться на її поверхні може допомогти нам готувати їжу. Вона може передавати інформацію під'єднаному до неї пристрою (телефону чи комп'ютеру), який запропонує варіанти страв, що їх можна приготувати із розміщених на столі продуктів. А якщо її з'єднати, приміром, з голосовим асистентом, то він зможе сповіщати власників про необхідність помити залишений посуд або поливу квітів, що розташовані на тканині.