Оброблення насінин трав саліциловою кислотою покращило їх виживаність

Дослідження австралійських науковців вказує, що оброблення насінин саліциловою кислотою перед сіянням може сприяти покращенню успішності відновлення рослинного покриву на деградованих ландшафтах. У дослідах з трьома австралійськими травами виживаність рослин виявилася суттєво вищою, якщо насінини попередньо оброблялися саліциловою кислотою. Результати опубліковані в журналі PLOS ONE.

Curtin University

Curtin University

Чому це важливо?

Люди мають величезний вплив на екосистеми, змінюючи їх заради своїх потреб. Але вони теж мають свою межу витривалості, перетнувши яку екосистема більше не здатна підтримувати своє здорове функціонування й деградує. Розрахунки екологів показують, що майже дві третини усіх екосистем світу зруйновані або порушені. Очевидно, що це має суттєві негативні наслідки для біорізноманіття. Це одна з причин, чому популяції диких тварин скоротилися на 46 відсотків за останні менш ніж 70 років. Проте від деградації екосистем страждають і людські популяції, які покладаються на місцеві екосистеми. Хорошою новиною є те, що до цієї проблеми привертають дедалі більше уваги. Зокрема, проводяться спроби відновити вражені екосистеми.

Одним із способів зробити це є сприяння відновленню природного рослинного покриву, оскільки менше ніж 10 відсотків насіння місцевих видів проростає у повноцінну рослину через вразливість до факторів довкілля, наприклад, посухи або хімічного складу ґрунту. Деякі дослідники вважають, що допомогти могло б оброблення насінин саліциловою кислотою — природним рослинним гормоном, який залучений, серед іншого, до процесів росту та реакції на стрес. Речовина вже тривалий час використовують для оброблення насінин культурних рослин, але дослідники з Університету Кертіна вирішили перевірити, чи допоможе ця сполука відновити екосистеми.

Як перевіряли ефективність підходу?

Дослідники провели дослідження, яке дало змогу оцінити ефективність оброблення насіння саліциловою кислотою на їхнє проростання. Для цього вони випробували метод на трьох видах трав, які природно зростають на помірному півдні Австралії й наразі використовуються у програмах відновлення: Austrostipa scabra, Microlaena stipoides та Rytidosperma geniculatum.

Частину зернівок рослин науковці піддали стандартному покриттю насінин. Але до покриття одних із них додали саліцилову кислоту, а інших — ні. Іншу ж частину насінин вчені замочували на 24 години для набрякання у розчині з саліциловою кислотою або ж воді. Контрольні насінини залишили без будь-якого оброблення. Проростання перевіряли в експериментах у лабораторії, а також в польових умовах.

Що стало з обробленими кислотою насінинами?

Дослідження показали, що на проростання насінин оброблення їх саліциловою кислотою мало не значний ефект. Однак молоді рослини, що з них виросли, мали помітно вищу виживаність, ніж у контрольних рослин, не зважаючи на спосіб їх оброблення. Це підтвердилося і в польових експериментах, коли молода розсада рослин переживала посушливі літні періоди. Оброблені саліциловою кислотою рослини краще витримували тривалий час із обмеженим доступом до води. При низькій щільності посадки різниця у виживаності була більш ніж двократною.

На основі результатів дослідження, науковці припускають, що оброблення насінин низькими дозами саліцилової кислоти може бути простим і дешевим способом, що допоможе у відновленні рослинного покриву деградованих екосистем. Але вони наголошують на необхідності проведення подальших досліджень, які дозволять зрозуміти, як таке втручання вплине на витривалість рослин в інших несприятливих умовах, наприклад, у пустелях або холодних середовищах.