Обидва види африканських слонів опинилися під загрозою вимирання

Обом видам африканських слонів загрожує зникнення в недалекому майбутньому, згідно з новою оцінкою Червоного списку експертами Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Саванного слона внесли в Червоний список МСОП у категорію видів під загрозою вимирання (Endangered), а лісовому надали статус виду на межі зникнення (Critically Endangered). Про це зазначається у пресрелізі союзу.

Ikiwaner / Wikimedia Commons

Ikiwaner / Wikimedia Commons

Які слони живуть в Африці?

Довгий час вважалося, що Африку населяє один вид слонів, названий просто африканським (Loxodonta africana). Його статус виду вважали вразливим, що вказує на високий ризик зникнення в природі. Але згодом дослідники уважніше стали придивлятися до цих тварин та знайшли докази того, що насправді на Чорному континенті існує принаймні два види слонів. А 2010 року науковці опублікували генетичний аналіз слонів та мамонтів, який це підтвердив. Згідно з ним, два види африканських слонів розійшлися орієнтовно 2-6 мільйонів років тому. Їх назвали саванним (Loxodonta africana) та лісовим (Loxodonta cyclotis). Цьогоріч Міжнародний союз охорони природи (МСОП) вперше оцінив статус африканських слонів як двох окремих видів та дійшов до невтішних висновків.

Що зі слонами?

Група експертів проаналізувала дані про тварин, зібрані починаючи з 1960-х років у ході різних досліджень, проведених на 495 ділянках. Вони вказують, що чисельність африканських слонів дуже швидко знижується. Протягом 31 року, з 1984 до 2015, чисельність лісового слона скоротилася на понад 86 відсотків. А кількість саванного слона зменшилася на 60 відсотків за 50 років, між 1965 та 2015 роками. Хоча зараз обох видів слонів нараховують близько 415 тисяч, автори звіту кажуть, що тварини в небезпеці саме через швидкі темпи скорочення.

Зараз саванному слону присвоїли статус «під загрозою вимирання» (Endangered) у Червоному списку МСОП. З лісовим слоном все ще гірше, йому присвоїли категорію «на межі зникнення» (Critically Endangered), що лише на один рівень нижче від статусу вимерлого.

Чому зникають африканські слони?

Головною причиною істотного скорочення чисельності цих великих тварин називають браконьєрство. Із 2008 року воно суттєво активізувалося, досягнувши піку у 2011 році, і все ще не спинившись. Але бивні не єдина причина, через яку страждають слони. Величезного тиску на них чинить також зростання людської популяції, якій потрібно більше місця для проживання і яка відбирає його з дикої природи — люди руйнують природні оселища слонів, зменшуючи кількість придатних для проживання тварин територій. Але ситуацію ще можна змінити на краще. Природоохоронні заходи щодо збереження слонів через протидію браконьєрству та планування землекористування мали позитивний ефект у Габоні та Республіці Конго. Там деякі популяції лісових слонів стабілізувалися на заповідних територіях. А кількість саванних слонів залишалася стабільною або навіть зростала у Транскордонному заповіднику Каванго-Замбезі, що розташована на межі п'яти африканських країн.

Експерти МСОП сподіваються, що нова оцінка приверне увагу до проблеми зникнення африканських слонів і забезпечить вжиття масштабніших заходів для їхнього збереження.

Але від людської діяльності страждають тварини по всьому світу. Один із останніх звітів WWF показує, що популяції диких тварин скоротилися щонайменше на 68 відсотків за останні пів століття.