Низькі дози веселющого газу полегшили симптоми депресії

Американські вчені продемонстрували в невеликому дослідженні, що одноразове вдихання 25-відсоткової концентрації оксиду азоту, або веселющого газу, може швидко полегшувати симптоми депресії. Ефект такого лікування зберігається щонайменше два тижні й не поступається інгаляціям оксиду азоту в концентрації 50 відсотків, які супроводжуються вищим ризиком виникнення побічних ефектів. Результати опубліковані в журналі Science Translational Medicine.

Hybrid / Unsplash

Hybrid / Unsplash

Звідки взялася ідея лікувати депресію газом?

Люди з діагностованою депресією можуть страждати від поганого настрою, неспроможності відчувати задоволення та думок про самогубство. Для лікування такого стану пацієнтам можуть виписувати антидепресанти, але приблизно в третині випадків вони не дають бажаного ефекту. Утім, дедалі частіше науковці виявляють потенціал в полегшенні симптомів депресії у препаратів, які набули широкого застосування для інших цілей, наприклад, як знеболювальні. Так, дослідження останніх років показали, що ін'єкції препарату для анестезії кетаміну можуть знижувати важкість депресії. Зокрема, його оральне приймання пов'язали зі зменшенням суїцидальних думок.

Увагу вчених також часто приковує до себе оксид азоту (N2O), який використовується в медицині як легкий анестетик. У побуті його часто називають веселющим газом через те, що при його вдиханні він може викликати короткотривале ейфоричне піднесення настрою. Результати попередніх досліджень свідчать, що 50-відсоткова концентрація оксиду азоту може швидко полегшити депресію та посттравматичний стресовий розлад. Але така висока концентрація газу може мати негативні побічні ефекти, тому в новій роботі вчені з Університету Вашингтона вирішили перевірити, чи збережеться антидепресантний ефект газу й при нижчих дозах.

Як перевіряли ефективність засобу?

У невеликому дослідженні взяли участь 24 пацієнтів зі стійкою до лікування депресією, які страждали від недуги у середньому 17,5 років. Усі вони проходили експериментальне лікування газом протягом трьох місяців, яке складалося із трьох одногодинних сесій інгаляцій із інтервалом у місяць.

Перша група добровольців вдихала 25-відсоткову концентрацію веселющого газу. А для порівняння учасники другої групи вдихали оксид азоту у вже перевіреній концентрації в 50 відсотків, а третьої групи — плацебо, звичайне повітрям з додаванням кисню. Усі учасники побували у кожній з груп, тобто по одному разу отримали різні варіації дози веселющого газу та плацебо.

Як змінився стан учасників?

У 85 відсотків добровольців, які здійснювали інгаляцію оксидом азоту, вже після першої сесії спостерігалося суттєве зменшення депресивних симптомів, яке тривало від двох до чотирьох тижнів. Але що важливіше, вчені не помітили суттєвої різниці між ефективністю нижчої (25 відсотків) або вищої (50 відсотків) концентрації газу. Це означає, що потенційно можна було б застосовувати для лікування депресії меншу концентрацію оксиду азоту, уникнувши ризик виникнення небажаних ефектів. Так, у групі з вищою дозою газу деякі учасники скаржилися на нудоту.

Автори сподіваються, що оксид азоту через швидку дію в майбутньому зможе використовуватися для лікування депресії. Але перш ніж це стане можливим необхідно провести більше досліджень, щоб зрозуміти механізм його дії та найбільш безпечний спосіб застосування.

З нашого матеріалу «Більше ніж просто сум» ви можете більше дізнатися про те, що таке депресія, чому вона виникає та як її лікують.