Оральне приймання кетаміну пов’язали зі зменшенням суїцидальних думок

Дослідження австралійських вчених вказує, що оральне приймання кетаміну може допомогти зменшити суїцидальні думки. У піддослідних вже через шість тижнів лікування кетаміном покращилося самопочуття, однак для остаточних висновків необхідно провести додаткові дослідження. Результати опубліковані у журналі Translational Psychiatry.

Morgan Sessions / Unsplash

Morgan Sessions / Unsplash

Що за кетамін?

Кетамін — це синтетичний медичний препарат, який у середині минулого сторіччя розробили для анестезії. Однак дослідження останніх років показали, що він має не тільки знеболювальні властивості, а й може допомагати людям із психічними розладами. Наприклад, результати недавніх робіт вказують, що ін’єкції кетаміну можуть сприяти суттєвому зниженню важкості симптомів великого депресивного розладу, а також набагато швидше зменшувати частоту суїцидальних думок, ніж звичайні антидепресанти. Вчені з Університету Саншайн-Кост вирішили дослідити ефективність засобу при суїцидальних думках детальніше.

Що робили науковці?

Вчені провели відкрите клінічне випробування, під час якого і лікарі, і пацієнти були усвідомлені про вводжувані препарати. До тестування залучили 32 пацієнтів, які протягом тривалого часу думали про самогубство, однак не вчиняли його спроб. Також вони страждали від розладів настрою, особистості й тривожності, при цьому деякі з них втратили надію на виліковування.

У процесі дослідження піддослідні протягом шести тижнів приймали низькі дози кетаміну в оральній формі, яку підмішували до апельсинового соку, і з часом кількість препарату збільшували.

Як зреагували пацієнти?

Через півтора місяця від початку експерименту у 69 відсотків піддослідних покращився стан, згідно з повторним проходженням обстеження щодо суїцидальних думок та депресії. Якщо до лікування рівень суїцидальної ідеації оцінювали як високий, то в кінці досліду він був нижчим за клінічний поріг. У половини з цих пацієнтів покращення самопочуття тривало ще принаймні чотири тижні після приймання останньої дози кетаміну. Автори вражені швидким досягненням позитивного результату, зважаючи на те, що хворі протягом місяців страждали від ментальних порушень. Науковці кажуть, що ефект від орального прийняття препарату можна порівняти із таким при внутрішньовенних ін’єкціях.

Водночас вчені наголошують, що їхні результати є попередніми та не можуть однозначно вказувати на ефективність орального приймання кетаміну. Щоб це з’ясувати необхідно провести рандомізовані контрольовані дослідження із більшою кількістю піддослідних.