Неандертальці 50 тисяч років тому мали типові для нас кишкові бактерії

Науковці з Італії та Іспанії проаналізували фекалії неандертальців віком близько 50 тисяч років тому. Аналіз показав, що чимало кишкових бактерій неандертальців зараз наявні й у кишківнику сучасної людини. Це наводить на думку, що симбіоз між людьми та цими мікроорганізмами вже існував у часи життя спільного предка людей і неандертальців, зазначають вчені у статті журналу Communications Biology.

Flavio Massari / agefotostock / Newscom

Flavio Massari / agefotostock / Newscom

Навіщо це вивчали?

Дедалі більше досліджень вказують на важливі функції, що виконує кишкова мікробіота у людському організмі. Бактерії кишківника сприяють нормальному розвитку мозку та тренують імунну систему захищати його, а також впливають на цикли сну й розвиток хвороби Альцгеймера. Водночас науковці кажуть, що протягом останніх років різноманіття кишкових бактерій людей зменшується. Це відбувається через зміну харчових звичок та продуктів, застосування ліків та через загалом чистіше життя. Науковці з Болонського університету та Університету Ла-Лагуна провели останнє дослідження з метою з’ясувати, якою була мікробіота людей у давнину, до того часу, коли ми почали суттєво у неї втручатися.

Як вони це зробили?

Для цього вчені провели дослідження археологічної стоянки на півдні Іспанії Ель-Соль. Тут періодично жили неандертальці протягом багатьох тисячоліть.

Дослідники зібрали в Ель-Соль зразки добре збережених скам’янілостей фекалій неандертальців віком 50 тисяч років. У лабораторії зі зразків вилучили, проаналізували ДНК та з’ясували, які бактерії жили в кишківнику наших древніх родичів. Відтак результати порівняли із типовою мікробіотою сучасної людини.

Що дізналися з аналізу?

У стародавніх випорожненнях неандертальців знайшли сліди таких бактерій як Blautia, Dorea, Roseburia, Rumunicoccus, Subdoligranulum, Faecalibacterium та Bifidobacterium. Ці бактерії також є одними з основних мікроорганізмів кишечника сучасної людини. Біфідобактерії, приміром, відіграють важливу роль у регуляції імунітету, тож вчені припускають, що таку ж роль вони могли виконувати в первісних людей. На думку дослідників, їхні результати говорять про те, що значна частина кишкових бактерій була з нами ще в ті часи, коли жив наш спільний з неандертальцями предок близько 700 тисяч років тому.

Автори пишуть, що їхні результати можуть допомогти краще зрозуміти, яка частина мікробіоти є ключовим елементом людської біології та сприяє підтриманню здоров’я.