Знайдено нові докази зв’язку кишкової мікробіоти та хвороби Альцгеймера

Вчені зі Швейцарії та Італії виявили зв’язок між продуктами життєдіяльності кишкових бактерій та хворобою Альцгеймера. Їхні досліди показали, що кількість деяких бактеріальних речовин у крові пацієнтів з цією хворобою корелює із кількістю амілоїдних бляшок у мозку. Результати оприлюднені у статті журналу Journal of Alzheimer’s Disease.

Як бактерій пов’язують з нервовими хворобами?

Дедалі більше досліджень показують тісний взаємозв’язок між кишечником та мозком. Порушення видового різноманіття кишкових бактерій пов’язують із низкою неврологічних захворювань, зокрема з хворобою Альцгеймера. Ще 2017 року науковці виявили, що у пацієнтів з цим захворюванням знижена різноманітність мікрофлори кишечника. А одне з недавніх досліджень показало, що трансплантація калу в мишей може впливати на вікове зниження когнітивних здібностей через зміну кишкової мікробіоти. Зараз міжнародна команда науковців написала у своїй науковій роботі, що після кількох років дослідів знайшли вагомі підтвердження існування зв’язку між бактеріями та таким нейродегенеративним захворюванням як хвороба Альцгеймера.

Які дослідження привели до такого висновку?

Раніше вчені виявили асоціацію між запальними явищами в крові, певними кишковими бактеріями та хворобою Альцгеймера, тому у новій роботі прагнули дослідити, чи може бути запалення посередником між мікробіотою та мозком. Для цього вони просканували мозок 89 учасників дослідження на ознаки та величину амілоїдних бляшок, що властиві хворобі Альцгеймера. Крім цього, їхню кров проаналізували на маркери запалення. Усі учасники дослідів були віком від 65 до 85 років і частина з них мала підтверджену хворобу Альцгеймера або суміжне захворювання.

Особливу увагу вчені звертали на виявлення таких біомаркерів як ліпополісахариди та коротколанцюгові жирні кислоти. Перші є білками, яких знаходили в мембранах пов’язаних із запаленням бактерій та в амілоїдних бляшках і судинах мозку хворих на хворобу Альцгеймера. Другі теж виділяються кишковою мікробіотою, але деякі з них можуть мати протизапальний ефект.

Які результати вони отримали?

Вчені дійшли висновку, що кількість продуктів життєдіяльності бактерій справді корелює із кількістю амілоїдних бляшок у мозку хворих. Високі концентрації ліпополісахаридів та коротколанцюгових жирних кислот ацетату та валерату в крові пов’язали з більшими відкладеннями амілоїду. Водночас велика кількість іншої жирної кислоти, бутирату, асоційована з менш вираженою амілоїдною патологією. Але важливо наголосити, що наразі невідомо, чи бактерії роблять людину більш схильною до хвороби або ж прямо впливають на її розвиток.

Наступні досліди допоможуть краще оцінити особливості складного взаємозв’язку, але цілком можливо, що в майбутньому лікування принаймні деяких нейродегенеративних захворювань буде здійснюватися шляхом впливу на кишкову мікробіоту.