Наскельне зображення кенгуру назвали найстарішим в Австралії

Австралійські науковці описали найстаріше з датованих і збережених наскельних малюнків в Австралії. Це зображення кенгуру у повний розмір, зроблене на стелі одного з кам'яних укриттів на заході Австралії орієнтовно 17 300 років тому, йдеться у статті в журналі Nature Human Behaviour.

Оригінальне зображення кенгуру (зліва) та його художня ілюстрація (справа). Damien Finch, Pauline Heaney

Оригінальне зображення кенгуру (зліва) та його художня ілюстрація (справа). Damien Finch, Pauline Heaney

Чому це цікаво?

Найдревнішим відомим зображенням тварини є свиня, намальована на стіні індонезійської печери ще 45 тисяч років тому. І взагалі, натуралістичне зображення тварин вважають однією найдавніших тем наскельних малюнків. Для витворів мистецтва, зроблених древніми людьми в Австралії, це так само справедливо — у різних кутках континенту, особливо, у Західній Австралії, вчені знаходили дуже старих намальованих тварин або уламки з колишніх малюнків. Однак точно вказати на їхній вік зазвичай дуже важко, оскільки мінерали та органічні речовини, по яких їх мають датувати, часто відсутні. У новій роботі вчені з Університету Мельбурна та Австралійської організації ядерної науки й технологій описали новий наскельний малюнок тварини, знайдений у Західній Австралії, чий вік вдалося установити, ба більше, він виявився найстарішим із відомих повністю збережених.

Який малюнок знайшли?

Австралійським дослідникам пощастило описати малюнки у восьми кам'яних притулках на північному сході округу Кімберлі. Ця місцина відома своїм багатством на наскельні малюнки, які добре збереглися. На одній з локацій дослідники знайшли двометрове зображення кенгуру на стелі скельного прихистку, зроблене червоною мінеральною вохрою. Воно доволі деталізоване, оскільки митець приділив увагу вимальовуванню силуету та хутра тварини.

Ідентифікувати вік знахідки вчені змогли лише завдяки тому, що під і над малюнком древні оси збудували по декілька гнізд. Тож вчені насправді визначили за допомогою новітньої технології радіовуглецевого датування вік осиних гнізд, порівнявши який змогли припустити час створення малюнку — між 17 500 та 17 100 років тому. Це робить його найстарішим радіометрично датованим малюнком в Австралії, але вчені вважають, що існують ще старіші приклади, поки що не описані.

Що ще знайшли?

Крім кенгуру, вчені проаналізували ще 15 інших зображень. Серед них виділяється триметрова змія та схожа на ящірку істота. Ці малюнки, так само, були зроблені десь 17-13 тисяч років тому. Після цього періоду натуралістичний стиль у наскельному мистецтві поступово замінив так званий стиль гвіон, що переносить акцент із тварин на людські фігури, часто зображені з прикрасами.