Країни світу не досягли жодної поставленої цілі по збереженню біорізноманіття

Згідно з п’ятим виданням ООН Глобальної перспективи щодо біорізноманіття, країни світу не досягли жодних цілей по збереженню біорізноманіття з двадцяти, які погодили досягти до 2020 року. У документі йдеться про необхідність прийняття швидких і суттєвих рішень у сфері сільського господарства, промисловості, економіці та іншій діяльності, щоб зупинити стрімке зниження глобального біорізноманіття.

Що за цілі?

2010 року 196 країн, які ратифікували Конвенцію ООН про біорізноманіття (CBD), погодили 20 ключових цілей для захисту видів і середовищ флори та фауни в рамках Цільових задач по збереженню біорізноманіття. Їх мали досягти до 2020 року. Кожні кілька років CBD оцінювала прогрес у цьому напрямку, відстежуючи національні звіти та інші джерела. У звіті ООН, який вийшов цього тижня, йдеться про те, що ми не досягли жодної поставленої цілі та втрачаємо глобальне видове різноманіття вкрай стрімкими темпами.

Що описали у звіті?

Крайній термін досягнення пропущений для 14 цілей, а решта шість задач виконані лише частково. До останніх відноситься, зокрема, знищення інвазійних видів на деяких островах. Також зросли площі заповідних територій - до 15 відсотків суші та 7 відсотків океану. Хоча планувалося досягти 17 та 10 відсотків відповідно.

Показники деяких пунктів, пишуть у звіті, навіть погіршилися за десятиріччя. Наприклад, попри відносно невисоке глобальне використання пестицидів, деякі країни, навпаки, збільшили кількість використання небезпечних для запилювачів хімічних речовин. Весь прогрес затьмарюється зростанням споживання енергії та матеріалів, а також руйнуванням природних середовищ фермами, дорогами та заводями. Фінансування проєктів, які шкодять природі, теж продовжує зростати.

Що далі?

Спостерігачі сподіваються, що серйозні висновки, викладені у звіті, спонукатимуть влади країн більш старанно стежити за досягненням цілей збереження біорізноманіття. Вони наполягають на необхідності прийняття негайних рішень щодо ведення сільського господарства, промисловості та іншої діяльності.

Звіт підготовано до Глобального саміту по біорізноманіттю, який пройде в китайському Куньміні в травні 2021 року. Автори розраховують на те, що висновки звіту вплинуть на прийняття нових цілей та задач для відновлення видового розмаїття. Зокрема, ООН наполягає на захисті 30 відсотків наземних та морських територій до 2030 року, на противагу до сучасних 10.

Нещодавно був опублікований інший звіт стосовно біорізноманіття, підготовлений Всесвітнім фондом охорони природи. Згідно з документом, за 46 років ми втратили 68 відсотків популяцій диких тварин.