Коронавірус.Коротко — 30 вересня

Варіант Дельта коронавірусу став домінантним в усьому світі

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомили, що Дельта-варіант SARS-CoV-2 вже витіснив решту варіантів у світі, і тепер попередні три варіанти, які викликали занепокоєння — Альфа, Бета та Гама — є відповідальними за менше ніж один відсоток нових випадків COVID-19. Про це повідомили на експрес-конференції представники організації.

Варіант коронавірусу Дельта швидко поширився планетою через свою більшу заразність, у порівнянні з попередніми поширеними варіантами. Ще у червні ми писали, що його виявили в 85 країнах світу, і тоді фахівці припускали, що він може стати домінантним у світі. Зараз варіант зареєстрували вже щонайменше у 187 країнах. Крім цього, медики ВООЗ повідомили, що загалом Дельта-варіант витіснив поширені до нього варіанти Альфа, Бета та Гама, які зараз відповідальні за менш ніж один відсоток інфікувань.

Pfizer та BioNTech назвали свою вакцину безпечною для дітей від 5 до 11 років

Діти віком від 5 до 11 років безпечно переносять вакцинацію проти коронавірусної інфекції вакциною від Pfizer та BioNTech у дозуванні 10 мікрограмів. При цьому рівень антитіл після двох щеплень у пацієнтів цієї категорії подібний до такого в дорослих, зазначається у пресрелізі на сайті компанії Pfizer.

Фармацевтичні компанії Pfizer та BioNTech, які розробили мРНК-вакцину проти COVID-19, випробували продукт на дітях від п'яти до одинадцяти років. У випробуванні в рамках фази 2/3 клінічного дослідження на дітях від 6 місяців до 11 років взяли участь 2 268 учасників від 5 до 11 років, що пройшли дві імунізації з інтервалом у 21 день. Доза вакцини для цих пацієнтів складала 10 мікрограмів, що втричі менше за дозу для підлітків від 12 років та дорослих. Дозування обрали з міркувань безпеки, переносимості та імуногенності в дітей цієї вікової категорії.

Через місяць після двох щеплень кількість антитіл, що їх виявили у дітей, виявилася подібною до такої у людей віком 16-25 років, які отримали вакцини в дозуванні 30 мікрограмів. При цьому вакцини добре перенеслися учасниками, а побічні дії також прирівняли до таких у старших вікових групах. Компанії планують якомога скоріше отримати дозвіл на щеплення своєю вакциною дітей від 5 до 11 років. Утім, їхні результати наразі не пройшли рецензування у наукових журналах.

Побічні реакції після третьої дози РНК-вакцини назвали легкими

Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) системні реакції після третьої імунізації РНК-вакциною є трохи рідкіснішими, ніж після другої, однак дещо частішими є місцеві реакції на ін'єкцію. Результати вивчення побічних ефектів від третьої дози щеплення РНК-вакцинами виробників Pfizer/BioNTech та Moderna опубліковані у дайджесті CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Третю дозу вакцини проти COVID-19 почали давати людям вразливих категорій у таких країнах як США, Ізраїль, Велика Британія та інші. Експерти CDC вирішили проаналізувати, якою частотою побічних ефектів це супроводжується. До свого дослідження запросили 22 191 учасника, яким зробили три дози щеплення РНК вакциною від виробників Pfizer та BioNTech або Moderna.

Протягом тижня після третьої імунізації 79,4 відсотка учасників повідомили про місцеві реакції і 74,1 відсотка — про системні. Найчастішими скаргами були біль у місці ін'єкції, слабкість та головний біль. Для порівняння, після другої дози частота місцевих та системних реакцій складає 77,6 та 76,5 відсотка, відповідно. Проте у звіті зазначається, що побічні ефекти були легкими, не вимагали госпіталізації пацієнтів та самостійно минали протягом кількох днів.

Між тим, американські науковці в статті журналу The Lancet заявляють, що більшості людей наразі все ще немає потреби робити третє щеплення від коронавірусної інфекції. Дослідження поки що не виявили суттєвого зниження захисту після двох доз вакцин, тож кращим рішенням може бути розподілення додаткових вакцин серед малозабезпеченого населення, де люди не отримали й двох або навіть однієї дози.

Синдром Гієна-Барре, біль та грипоподібні симптоми визнали побічними ефектами вакцини AstraZeneca

Європейське агентство з лікарських засобів визнало синдром Гієна-Барре можливим побічним ефектом щеплення вакциною AstraZeneca. Синдром віднесли до категорії дуже рідкісних побічних ефектів, які зустрічаються менш як в однієї людини з десяти тисяч. Разом із цим, біль у кінцівках та грипоподібні симптоми експерти назвали частим наслідком вакцини, а біль у шлунку внесли у список нечастих. Про своє рішення агентство написало на своєму сайті.

Синдром Гієна-Барре — це рідкісне автоімунне враження периферійних нервів, яке здатне викликати параліч. Раніше в Управлінні з продовольства та медикаментів США (FDA) його вже називали побічним ефектом вакцини Janssen від виробника Johnson & Johnson. Зараз Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) визнало недугу побічним явищем ще однієї вакцини, що так само основана на використанні аденовірусних векторів — Vaxzevria від компанії AstraZeneca.

Фахівці проаналізували кількість зареєстрованих випадків синдрому Гієна-Барре після щеплення вакциною AstraZeneca, яких виявилося 833 станом на кінець липня 2021 року. Вони зробили висновок, що враження нервів є дійсно побічним ефектом щеплення, але зважаючи на те, що загалом у світі використано близько 592 мільйонів доз вакцини, ризики від щеплення є вкрай низькими. Експерти віднесли ефект до категорії «дуже рідкісних», що в Євросоюзі охоплює найрідкісніші прояви, частота яких менша за 1 випадок на 10 000 осіб. Вони рекомендують оновити попередження в інструкції до Vaxzevria із зазначенням, що пацієнтам слід негайно звернутися по медичну допомогу, якщо після вакцинації вони відчувають сильну слабкість та параліч кінцівок, які просуваються до грудей та обличчя.

Фахівці ЕМА також переглянули результати клінічних випробувань та дійшли висновку, що і біль у кінцівках, грипоподібні симптоми та біль у животі варто внести в список можливих побічних ефектів. Так, біль у руках та ногах, а також грипоподібні симптоми з високою температурою, болем у горлі, нежитем, кашлем та ознобом є частими побічними ефектами вакцини, які зустрічаються менш як у 1 пацієнта з 10. Тоді як біль у ділянці шлунка назвали нечастою побічною реакцією, яка проявляється у менш як 1 пацієнта зі 100.

Вчені знайшли потенційну мішень для лікування тривалого ковіду

Вчені з Університету медичних наук штату Арканзас виявили аутоантитіла до білка, що використовується коронавірусом для проникнення в клітину, у частини пацієнтів, які перенесли COVID-19. Вчені припускають, що формування цих антитіл може бути причиною тривалого ковіду, коли симптоми хвороби зберігаються понад місяць. Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE.

Коронавірусу вдається інфікувати людські клітини завдяки зв'язуванню з мембранним білком ACE2. І вчені припустили, що у деяких людей після зараження COVID-19 симптоми не проходять понад 28 днів через те, що їхній організм виробив антитіла проти власного ж білка ACE2. Перевірку гіпотези здійснили в невеликому дослідженні плазми крові 67 пацієнтів із підтвердженим ковідом та 13 людей без історії інфікування.

У жодного із 13 учасників з негативним тестом на SARS-CoV-2 не виявили в крові антитіл до АСЕ2. Натомість у 41 з 67 пацієнтів, які хворіли на COVID-19 такі аутоантитіла справді знайшли. Результати не дають змогу встановити зв'язок між антитілами до АСЕ2 та тривалим ковідом, але тепер вчені мають ще одну потенційну мішень для подальших досліджень. Якщо річ дійсно в антитілах, проти тривалого ковіду можна буде розробити ліки.


Читайте також