Коронавірус.Коротко — 2 грудня

SARS-CoV-2 може проникати в мозок через ніс

Німецькі науковці припускають, що SARS-CoV-2 може потрапляти до головного мозку, проникаючи в нюхові нерви з носової порожнини. До такої думки вони дійшли, коли проаналізували дані 33 розтинів померлих від COVID-19, під час яких виявили сліди нового коронавірусу в різних ділянках носоглотки та мозку. Дослідження описане у статті журналу Nature Neuroscience.

Одними з вхідних воріт для проникнення багатьох респіраторних вірусів вважають носоглотку, але потрапити збудникові через неї в мозок є доволі складно. Центральна нервова система захищена від проникнення до неї патогенів гематоенцефалічним бар’єром. Однак деякі віруси, ймовірно, SARS-CoV-2 теж, можуть через нього проникати.

Під час розтинів дослідники знайшли вірусні частинки SARS-CoV-2 в ендотеліальних клітинах носоглотки, що вистилають кровоносні судини, а також вірусну РНК у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини та кількох ділянках головного мозку. У деяких пацієнтів білки коронавірусу виявили в нейронах, тому дослідники допускають, що вірус може спочатку проникати до нюхових нервів, по яких згодом потрапляє до мозку. Проте вчені не виключають, що можуть бути й інші механізми проникнення.

У Європі кількість нових хворих на COVID-19 за тиждень вперше зменшилася за осінь

Кількість нових інфікованих коронавірусною інфекцією за тиждень вперше знизилася із початку вересня, повідомив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреісус на брифінгу по COVID-19.

Фахівці ВООЗ вважають, що до такого результату призвело введення жорсткого карантину в більшості європейських країн. Вони наголошують на користі вжиття важких, але необхідних заходів, які допомогли знизити захворюваність.

Водночас гендиректор відмітив, що ситуація з новими хворими є нерівномірною, і в деяких країнах, навпаки, їхній приріст продовжується. А в Україні станом на 2 грудня зареєстровано 13 141 новий випадок інфікування COVID-19, а кількість активних хворих наразі становить 376 493 людини.

Великобританія першою з країн дозволила використання вакцини від Pfizer та BioNTech

Уряд Великобританії сьогодні схвалив масове використання вакцини проти COVID-19 від фармацевтичних компаній Pfizer та BioNTech. Вакцинація населення може початися вже з наступного тижня. Про це повідомили на урядовому сайті держави.

Вакцина від Pfizer та BioNTech стала першою в Європі, чиє масове застосування офіційно схвалили. Хоча результати її ефективності поки що не опубліковані в рецензованому журналі, нещодавно розробники повідомляли, що вакцина захищає від COVID-19 у 95 відсотках випадків.

Раніше офіційне схвалення отримали дві інші вакцини проти коронавірусу — китайська CanSino та російська вакцина “Спутник”, однак лише для щеплення людей з групи ризику. Партію останньої також відправили до Угорщини, але наразі вона не отримала реєстрацію, тож використовувати її можуть лише в рамках клінічних досліджень. Американський виробник Moderna, який оцінив ефективність своєї вакцини в 94,5 відсотка, теж подав документи на реєстрацію та очікує схвалення до середини грудня.


Фото в анонсі: freepik

Читайте також