Коронавірус.Коротко - 18 листопада

Вакцині від Moderna приписали ефективність в майже 95 відсотків

Попередні результати третьої фази клінічних досліджень показали, що вакцина від Moderna захищає від коронавірусу у 94,5 відсотках випадків. Про це написали представники компанії на офіційному сайті.

Висновки отримані після аналізу перших 95 випадків інфікування COVID-19 серед учасників випробування вакцини, яким давали або справжній препарат, або плацебо. Дослідження показало, що дев’яносто учасників, які захворіли, не отримували реальної вакцини. Із них у 15 розвинулася важка коронавірусна інфекція. Натомість решта п’ять пацієнтів отримали справжню вакцину, проте перенесли хворобу без важких симптомів. Однак остаточний висновок щодо ефективності вакцини можна буде зробити лише після завершення досліджень.

Загалом вакцину проти коронавірусу від Moderna протестували на понад 30 тисячах добровольців у Сполучених Штатах Америки рамках третьої фази клінічних випробувань. Її розробники повідомили, що вакцину можна зберігати при температурі -20 градусів Цельсія, яка доступна для більшості медичних закладів.

Інший виробник вакцин, фармацевтична компанія Pfizer, сьогодні оновила результати клінічного випробування своєї вакцини від COVID-19. Зараз її ефективність оцінили в 95 відсотків. Раніше компанія повідомляла про 90-відсоткову ефективність. Вона має зберігатися за температури близько -70 градусів Цельсія, що може ускладнити її транспортування та реалізацію в медичних установах, де не завжди є такі потужні морозильні камери.


Оновлено о 14:30: Доповнено інформацію про вакцину Pfizer.

COVID-19 міг циркулювати в Італії задовго до реєстрації в Китаї

Італійські вчені з Національного інституту раку в Мілані припускають, що COVID-19 міг поширюватися в Італії ще до того, як Китай повідомив про перші випадки невідомої пневмонії 31 грудня 2019 року. Про це вони написали у препринті журналу Tumori Journal, яка поки що не була рецензована.

Свідчення на користь такого припущення вчені отримали, коли проаналізували зразки крові 959 безсимптомних осіб, які проходили скринінг на рак легень між вереснем 2019 та березнем 2020 років. Вони знайшли антитіла до SARS-CoV-2 у 11,6 відсотка всіх зразків. При цьому найбільша кількість їх, 53,2 відсотка, отримана від людей з регіону Ломбардія, який особливо сильно постраждав під час пандемії. Автори кажуть, що знайшли їх навіть у крові пацієнтів з вересня минулого року, що склали 14,1 відсотка від усіх зразків з позитивним тестом на антитіла за досліджуваний період.

Водночас чимало дослідників скептично поставилися до цієї новини, вважаючи висновок недостатньо підкріпленим даними. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що зв’яжеться з авторами наукової роботи, щоб обговорити та проаналізувати детальніше зразки крові, вивчені в дослідженні.

Швидкі антигенні тести на COVID-19 можуть виявляти найзаразніших носіїв

Німецькі вчені з Університетської лікарні Шаріте в Берліні проаналізували ефективність семи комерційних антигенних тестів на COVID-19 та дійшли висновку, що вони можуть успішно виявляти хворих на COVID-19, коли ті є найбільш заразними. Свої думки вчені обґрунтували у статті, яка оприлюднена на сервері препринтів medRxiv і поки що не пройшла рецензування.

Вчені вивчили ефективність семи антигенних тестів на коронавірус, які зараз доступні на німецькому ринку. Спочатку вони перевірили специфічність тестів, тобто ймовірність видачі негативного результату, коли інфекції немає. Цей показник сильно залежав від виробника та коливався в межах 88,2-100 відсотків. Потім вони перевірили чутливість - позитивний результат, коли пацієнт справді має COVID-19. П’ять найбільш чутливих виявили наявність SARS-CoV-2 у 95 відсотках випадків. Згідно з дослідженням діапазон чутливості тестів збігається з вірусним навантаженням у перший тиждень коронавірусної інфекції, коли хворі найбільш схильні поширювати збудника. Тож автори вважають їхнє використання доцільним для ранньої діагностики COVID-19. Утім, їхні результати ще повинні пройти перевірку колегами-експертами.

Антигенні тести базуються на виявленні в мазках зі слизових оболонок або слини обстежуваних специфічних білків вірусу SARS-CoV-2. Вони швидко видають результат, є дешевими та зручнішими для користувачів, ніж інші стандартні діагностичні дослідження. Водночас антигенні тести відносно недавно з’явилися на ринку, тож перевірених даних їхньої ефективності поки що замало.


Фото в анонсі: Freepik / flaticon

Читайте також