Коронавірус.Коротко - 11 листопада

Вакцина від COVID-19 компанії Pfizer показала ефективність в 90%

Згідно з попередніми даними, вакцина проти COVID-19 від компанії Pfizer показала більш ніж 90-відсоткову ефективність у запобіганні розвитку коронавірусної інфекції. Про це написала фармацевтична компанія в пресрелізі на своєму сайті.

Такі висновки отримані на основі дослідження, яке оцінювало 94 учасників випробування, що захворіли на COVID-19 після отримання вакцини або ж плацебо. Аналіз вказує на те, що серед заражених менш як 10 відсотків людей отримали дві ін’єкції вакцини з інтервалом у 28 днів. Тобто понад 90 відсотків інфікованих насправді отримали плацебо. Водночас ці результати оголошені лише в пресрелізі на сайті компанії та поки що не опубліковані в медичному журналі й не рецензовані. Крім того, до кінця дослідження цифри можуть дещо змінитися, хоча зараз результати є обнадійливими.

Вакцина, про яку йде мова, розробляється американською компанією Pfizer разом із німецькою фармацевтичною компанією BioNTech. Наразі вона проходить масштабну третю фазу клінічних випробувань, які покликані вказати на безпечність та ефективність препарату. Але навіть якщо дієвість вакцини буде визнано після завершення досліджень, завадити їй вийти на ринок можуть особливі вимоги до зберігання. Оскільки перед використанням вона має бути замороженою за температури не вище -70 градусів Цельсія, що приблизно втричі нижче, ніж можуть забезпечити побутові морозильні камери, то можуть виникнути складнощі з транспортуванням вакцини та її зберіганням у медичних закладах.

Вчені визначили громадські місця з найвищим ризиком зараження COVID-19

Найбільші шанси заразитися SARS-CoV-2 мають люди, що відвідують такі людні місця, як ресторани, фітнес-центри, готелі та кафе. При цьому нижчий дохід відвідувачів пов’язаний зі ще більшим ризиком інфікування, згідно з дослідженням вчених Стенфордського та Північно-Західного університетів, що опубліковане в журналі Nature.

Результати науковців базуються на даних мобільних телефонів жителів Сполучених Штатів, які відстежували переміщення мільйонів людей між 1 березня та 2 травня 2020 року. Ці дані вчені поєднали з моделлю передачі SARS-CoV-2, завдяки чому вони отримали змогу ідентифікувати місця та групи людей з високим ризиком інфікування.

Дослідження показує, що 85 відсотків передбачених випадків зараження COVID-19 відбувається всього у 10 відсотках людних місць в містах. До них відносяться, наприклад, ресторани, фітнес-центри, кафе та продуктові магазини. Крім того, населення з нижчим рівнем доходу частіше інфікується, оскільки йому не вдається істотно знизити свою мобільність, а місця відвідування зазвичай більш скупчені. Наприклад, у продуктових магазинах, які відвідували особи з низьким рівнем доходів, зазвичай було на 59 відсотків більше людей, ніж у тих, що відвідують багатші люди.

Автори праці рекомендують обмежити заповненість таких місць на 20 відсотків від максимальної, що дасть змогу знизити нові зараження на понад 80 відсотків, а зменшить загальну кількість відвідувачів лише на 42 відсотки.

Неінфіковані COVID-19 діти частіше мають антитіла до коронавірусу, ніж дорослі

Британські вчені з’ясували, що антитіла до SARS-CoV-2 мають навіть люди, які ніколи не заражалися COVID-19, але особливо часто носіями їх є діти, пишуть вчені у статті журналу Science.

Вчені отримали такі результати, коли проаналізували зразки крові незаражених дорослих та дітей, взяті ще до початку пандемії або після нього. З’ясувалося, що антитіла, які розпізнають SARS-CoV-2, мають приблизно 5 відсотків дорослих учасників, натомість серед незаражених дітей віком 6-16 років їх виявили у понад 60 відсотків.

Вчені й раніше вже виявляли антитіла до нового коронавірусу у людей, чиї організми ніколи не стикалися з SARS-CoV-2. Ймовірна причина полягає у попередньому інфікуванні схожим коронавірусом, що викликає сезонну застуду Але вперше вчені виявили, що діти ще частіше мають в крові антитіла. Автори кажуть, це може пояснити, чому у дітей COVID-19 зазвичай проходить з помірними симптомами або взагалі без симптомів.


Читайте також