Компоненти отрути птахоїда позбавили мишей вісцерального болю

Павук-птахоїд Theraphosa apophysis. Arachnoboards

Павук-птахоїд Theraphosa apophysis. Arachnoboards

Австралійські вчені виявили в отруті павука речовини, які можуть допомогти боротися із вісцеральним болем - болем внутрішніх органів. Пептиди Tap1a та Tap2a, які є компонентами отрути птахоїда Theraphosa apophysis показали дієвість у дослідах на мишах. Результати дослідження оприлюднені у статті журналу Pain.

Особливості вісцерального болю

Внутрішні органи мають складну мережу чутливих нервів із потенціалзалежними іонними каналами та рецепторами. Надмірна чутливість цих нервів внаслідок хвороби часто спричиняє хронічний біль, і особливо важко його лікувати, якщо це біль у животі. Щоб полегшити цей симптом, вчені з Університету Квінсленду зайнялися пошуком рішення. Отрута павуків не є чимось таким, що звичайно ми б хотіли вводити в організм, але інколи це може сильно допомогти. Науковці виявили в отруті птахоїдів два пептиди, які можуть допомогти боротися з болем внутрішніх органів.

Як виявили речовини в отруті?

Науковці проаналізували 28 видів павуків, поки не знайшли підхожі речовини в отруті павука-птахоїда Theraphosa apophysis. У природі його можна знайти в Бразилії та Венесуелі й він є одним із найбільших павуків на Землі - разом із ногами, його довжина може сягати 30 сантиметрів.

Що це за речовини?

В отруті знайшли два пептиди - Tap1a й Tap2a. Досліди на мишах показали, що вони ефективно пригнічують функціонування іонних каналів, пов’язаних із розвитком болю сечового міхура та товстого кишечника. А Tap1a був особливо дієвим у піддослідних, які страждали на синдром подразненого кишківника. Він майже повністю позбавив тварин болю, спричиненого хворобою.

Звісно, поки що не можна говорити, що препарати на основі цих пептидів будуть так само дієвими на людях, до того ж потрібно провести більше дослідів на тваринах. Однак автори наукової роботи кажуть, що в будь-якому разі вивчення отрути павуків матиме користь, якщо не для розроблення препаратів полегшення болю, то для кращого розуміння механізмів його виникнення.

Розробленню нових засобів проти болю може сприяти також вивчення отрути однієї з найнебезпечніших рослин планети - австралійського жалкого дерева. До речі, вивчення показало, що її отрута схожа за структурою до такої у павуків.