Канабідіол з канабісу не погіршив навички водіння учасників дослідження

Перше свого роду дослідження австралійських та нідерландських вчених вказує на відсутність порушень навичок водіння після вживання канабідіолу, похідної речовини канабісу, що інколи використовується з лікувальною метою. Водночас вживання тетрагідроканабінолу або його комбінації з канабідіолом має негативний вплив на керування автомобілем ще протягом кількох годин після споживання цих речовин, пишуть вчені у статті журналу JAMA. Між тим, дослідження має деякі обмеження.

Як впливає канабіс на водіння?

Канабіс тривалий час розглядають як медичний засіб для полегшення низки станів та захворювань. Але чимало людей виступають проти його застосування через можливий психоактивний вплив. Особливе занепокоєння стосується права водити автомобіль для пацієнтів, які вживають канабіс. Деякі дослідження вказують на зростання кількості дорожньо-транспортних пригод внаслідок куріння марихуани, але вони зазвичай зосереджувалися на дії речовини тетрагідроканабінолу. Саме вона здебільшого відповідальна за відчуття ейфорії при вживанні канабісу. Однією з інших основних речовин є канабідіол, який не має психоактивного ефекту, і вже демонстрував ефективність лікування деяких захворювань, зокрема обсесивно-компульсивного розладу. Водночас вплив конкретно канабідіолу на водіїв наразі не вивчався, тому вчені з Австралії та Нідерландів вирішили зробити це самі.

Яким було дослідження?

Одразу варто зазначити, що досліди проведені поки що в малих масштабах на невеликій кількості учасників. До участі залучили 26 здорових добровольців. Цим людям науковці давали дихати випарами різного канабісу, який містив в основному лише тетрагідроканабінол або лише канабідіол, комбінацію тетрагідроканабінолу та канабідіолу або ж учасникам давали плацебо, яке не містило жодну з активних речовин. Тривалість вдихання була достатньою для того, щоб викликати сильні прояви інтоксикації.

Вплив процедури на водіння досліджували на справжній трасі у контрольованих умовах, в процесі чого учасники двічі проїжджали 100 кілометрів — через 40 хвилин та чотири години після вживання канабісу або плацебо.

Які зміни відбулися з водіями?

Науковці зазначають, що споживання канабісу, який містить переважно лише канабідіол, не вплинув на реакції водіїв та якість їхнього водіння, у порівнянні з плацебо. Натомість канабіс із більшим вмістом тетрагідроканабінолу або ж комбінації його із канабідіолом спричинив порушення в навичках водіння учасників через 40 хвилин після вживання. А через чотири години після вживання водії вже не мали ознак порушення керування. Це узгоджується з результатами попередніх досліджень, згідно з якими негативний вплив на водіння може тривати близько трьох годин після споживання.

Автори дослідження вважають, що їхні результати вказують на безпечність керування авто людьми, що вживають канабідіол з лікувальною метою, а особам, що вживають препарати з тетрагідроканабінолом, дають краще розуміння тривалості порушення їхній водійських навичок. Дослідження може допомогти урядам країн краще регулювати політику безпеки дорожнього руху. Але потрібно враховувати, що у роботі всі учасники мали приблизно однаковий досвід водіння, а вплив активних речовин канабісу може відрізнятися в залежності як від водійського стажу, так і від досвіду споживання канабісу.


Фото в анонсі: The Simpsons / Fox