Канабіс полегшив симптоми обсесивно-компульсивного розладу

Результати дослідження американських вчених вказують на короткострокову ефективність канабісу для полегшення симптомів обсесивно-компульсивного розладу, але його довгострокова дія залишається неясною. Результати основані на спостереженні за 87 людьми, які протягом 2,5 років займалися самолікуванням за допомогою куріння марихуани. Дослідження опублікували у журналі Journal of Affective Disorders.

Що передувало дослідженню?

Використання канабісу для терапії захворювань останніми роками є бурхливою темою для дебатів. Раніше досліди демонстрували заспокійливу дію канабісу, тож деякі вчені вважають, що він може знайти своє застосування для лікування психічних розладів, які супроводжуються підвищеною тривожністю. Водночас відносно мало досліджень фокусувалися на ефективності канабісу для полегшення симптомів обсесивно-компульсивного розладу (ОКР) - стану, що супроводжується нав’язливими думками та повторюваними діями. Попередні досліди свідчили про ефективність канабідіолу - одного з основних компонентів канабісу, що не має психоактивних властивостей - для полегшення симптомів ОКР у мишей. Через це вчені з Університету штату Вашингтон вирішили дослідити, чи буде він мати схожий ефект і в людей з ОКР.

Як визначали ефективність канабісу?

Дослідники проаналізували дані про 87 людей, які діагностували в себе симптоми ОКР та протягом 31 місця займалися самолікуванням канабісом, зробивши загалом понад 1800 споживань канабісу. Необхідну інформацію науковці отримали із застосунку для смартфона Strainprint. Він створений, щоб відстежувати інформацію про пацієнтів, зокрема зміни їхніх симптомів, у відповідь на прийняття різних доз та сортів канабісу. Завдяки цій програмі науковці змогли дослідити ефективність найпоширеніших препаратів, які застосування яких в умовах лабораторії обмежені законом та етичними правилами.

Симптоми ОКР було розділено на три категорії - нав’язливі думки, поведінка та тривожність. Важкість кожного із цих симптомів учасники досліду повинні були оцінити від 0 до 10 перед і після кожного вживання марихуани.

Наскільки канабіс допоміг при ОКР?

Аналіз результатів показав, що загалом у піддослідних на 60 відсотків зменшилися симптоми нав’язливої поведінки, на 49 відсотків покращився показник важкості нав’язливих думок і на 52 відсотки знизилася тривожність після куріння канабісу. Зменшення важкості проявів нав’язливої поведінки та тривожності було відносно стабільним протягом всього періоду дослідження, а от у випадку з думками після досягнення певного порогу марихуана перестала покращувати стан учасників. Автори припускають, що причина у виникненні толерантності до канабісу після тривалого приймання.

Найефективнішими виявилися сорти рослин, які мають вищі концентрації канабідіолу, отже це дослідження узгоджується з дослідами, проведеними на тваринах. Проте додаткові досліди на людях зможуть ще краще розкрити зв’язок між канабідіолом та нав’язливими станами.

Вчені підсумовують, що канабіс справді може мати корисний короткочасний ефект на людей з ОКР, але про ефективність довгострокового споживання говорити зарано. Особливо зважаючи на обмеження дослідження, пов’язане з ефектом очікування учасниками позитивного впливу від вживання марихуани. Крім того, до вибірки могли увійти лише люди, які вже вважають канабіс ефективним для себе, а ті, кому він не допомагає, скоріше за все не прийматимуть його та не встановлюватимуть додаток.