Іспанці бронзової та залізної доби тримали своїх собак на рослинній дієті

Дослідження іспанських археологів показало, що близько трьох тисяч років тому люди на території Іспанії годували своїх собак великою кількістю круп, замість більш природного для них м'яса. Деякі з цих собак могли взагалі майже не вживати м'ясних продуктів, зазначається у статті журналу Journal of World Prehistory.

Michael Barnes / Unsplash

Michael Barnes / Unsplash

Як харчувалися собаки?

Хоча багато деталей одомашнення собак залишаються нерозкритими для науки, точно відомо, що собаки походять від вовків. Вовки є хижаками, а це означає, що для підтримання здоров'я їм необхідно отримувати поживні речовини головним чином із м'яса. І з часом, у процесі співжиття з людиною, собаки розвинули здатність харчуватися різноманітніше, з більшим вмістом в раціоні вуглеводів. Але ветеринари все ще наголошують на тому, що більша частина продуктів у дієті навіть сучасних собак має припадати на м'ясні продукти. Деякі дослідники вважають, що посприяти одомашненню собак міг надлишок м'яса у древніх людей, яким вони ділилися з вовками. Але людські популяції не завжди могли собі дозволити викидати м'ясо тваринам, то чим же вони годували тоді своїх собак? Дослідники з Барселонського університету присвятили своє дослідження вивченню дієти собак бронзової та залізної доби.

Як вони це зробили?

Автори проаналізували рештки 36 собак із археологічної пам'ятки Кан Рокета поблизу Барселони. Воно розташоване на рівнині біля узбережжя та здавна населялося людьми. Попередні дослідження вказували, що місце було заселено ще з періоду кам'яної доби. Але досліджувані рештки собак належали тваринам, які жили на локації між 1300 та 550 роками до нашої ери, та були похованими в ямах.

Під час аналізу науковці вивчали білки та звертали увагу на вміст ізотопів вуглецю й азоту в кістах собак. Річ у тім, що різні типи харчування впливають на співвідношення цих ізотопів, що впливає, зі свого боку, на білки в організмі. Тому дослідження ізотопів може вказати, чим харчувалися тварини.

То що вони їли?

Автори кажуть, що дієта різних собак дуже відрізнялася між собою. Дев'ятеро з них, як і належить, споживали велику кількість м'яса, а ще десятеро харчувалися різноманітною їжею. Проте всі інші вивчені собаки їли практично одні лише рослинні продукти. Вчені зазначають, що в деяких із них ізотопний склад був навіть подібний до такого в худоби. Дані також вказують, що люди готували для собак їжу, і переважно це були злаки.

На думку науковців, їхня робота є ще одним свідченням того, що в ранніх суспільствах, після появи фермерського господарства, собаки їли мало м'яса. Як і люди, що стали менше полювати, а більше вирощувати, їхні собаки теж почали їсти більше рослин. Це могло позначитися й на сучасних собаках, які мають не такі сильні щелепи, як у вовків, оскільки зерна легше жувати, ніж сире м'ясо. Так само у них більше генів, що забезпечують можливість перетравлювати вуглеводи, ніж у вовків. Це підтверджується й тим, що деякі породи собак у суспільствах, що все ще продовжують займатися полюванням та годують тварин великою кількістю м'яса, не пройшли через такі зміни, а залишилися більш схожими на своїх предків.