InSight зафіксував два великих марсотруси

Апарат InSight зафіксував два марсотруси магнітудою 3,1 та 3,3, що походять з борозен Цербера. Раніше тут вже реєструвалися сильні марсотруси, тож спеціалісти NASA роблять висновок, що цей район сейсмічно активний.

NASA, JPL-Caltech

NASA, JPL-Caltech

Що відомо про сейсмічну активність на Марсі?

Завдяки апарату InSight дослідники вперше отримали змогу реєструвати та досліджувати марсотруси. У квітні 2019 року науковці виявили перше з таких явищ, і з тих пір сейсмометр місії фіксував марсотруси із магнітудою до 3,7. За час роботи InSight астрономи побачили два типи таких подій: один з них схожий на ті, що відбуваються на Місяці, а інший — на земні землетруси. Хвилі від марсотрусів земного типу рухаються прямо крізь планету, тоді як хвилі від іншого типу марсотрусів, як правило, дуже розсіяні. Найбільші марсотруси схожі на земні, крім того, усі вони відбуваються у районі борозен Цербера. Це майже паралельні тріщини у марсіанській корі, які тягнуться більше, ніж на тисячу кілометрів із північного заходу на південний схід. Так як ці тріщини прорізають ударні кратери та пагорби, а також вулканічні рівнини віком 10 мільйонів років, астрономи роблять висновок, що це відносно молоді утворення.

Борозни Цербера. ESA, DLR, FU Berlin

Борозни Цербера. ESA, DLR, FU Berlin

Що зафіксували вчені?

InSight виявив два сильні чіткі марсотруси магнітудою 3,3 та 3,1, що відбулися у районі борозен Цербера. Раніше тут вже фіксувалися марсотруси магнітудою 3,6 та 3,5. Серед 500 таких подій, зафіксованих сейсмометром InSight, ці чотири найчіткіші сигнали найкраще підходять для дослідження внутрішніх частин планети. Як і попередні найсильніші сейсмічні події, ці марсотруси сталися, коли у північній півкулі Марса було літо. Астрономи вважають, що це найкращий час для фіксації сейсмічної активнсті, оскільки вітри стають спокійнішими та не створюють перешкод.

Як справи у InSight?

Апарат InSight працює на Марсі з 2018 року. Він обладнаний сейсмометром SEIS, завдяки якому фіксує марсотруси. Цей інструмент оснащений куполоподібним екраном, який захищає його від вітру і перепадів температур. Так, вночі поблизу посадки InSight може бути до мінус 100 градусів за Цельсієм, а вдень до 0 градусів Цельсія. Такі умови також можуть спричинити розширення та стискання кабелю, який з’єднує сейсмометр з посадковим апаратом, що призводить до артефактів у даних. Тому зараз команда місії намагається частково ізолювати цей кабель від негоди. Роботизована рука InSight накидує ґрунт на екран сейсмометра, щоб засипати кабель. Такий захист кабелю є однією з цілей наступного етапу місії, який нещодавно подовжили на два роки, до грудня 2022 року. Сонячні панелі InSight залишаються вкритими пилом. Очікується, що рівень енергії, яку отримує апарат, підвищиться вже у липні, коли планета знову почне наближатися до Сонця. Наразі на Марсі розпочинається зима, і дослідники планують ввести апарат у гібернацію. Вони послідовно вимикатимуть його інструменти, але періодично будуть зв’язуватися з InSight, щоб перевірити його стан. Команда сподівається, що сейсмометр працюватиме ще приблизно два місяці, перш ніж його доведеться тимчасово вимкнути.

InSight закопує кабель. NASA, JPL-Caltech / YouTube

Нещодавно InSight оцінив розмір марсіанського рідкого ядра приблизно у половину земного. Наш матеріал «Селфі, ілюзії та панорами» дозволить дізнатися про пригоди ровера «К'юріосіті» та побачити пейзажі Червоної планети.