«Габбл» зафіксував зміну напрямку руху темної плями Нептуна

Телескоп «Габбл» зафіксував, як темний шторм у північній півкулі Нептуна завширшки більше 7400 кілометрів, який спочатку рухався на південь до екватора, розвернувся та почав дрифтувати назад на північ. Про це повідомляє NASA. Окрім того, астрономи зафіксували менший шторм біля цієї темної плями, який, можливо, відділився від основного.

Які явища відбуваються в атмосфері Нептуна?

Темні плями на крижаному гіганті Нептуні вперше зафіксував «Вояджер-2» у 1989 році. Подібно до Великої червоної плями Юпітера, такі структури є антициклонами в атмосфері планети. Вони утворюються під впливом високого тиску в середніх широтах, потім мігрують до екватора та згасають. Завдяки інерційним силам, що виникають внаслідок обертання планети, такі шторми рухаються та залишаються стабільними протягом кількох років. «Габбл» почав спостерігати за цими структурами у 1993 році. Останній з таких штормів телескоп побачив у вересні 2018 року.

Що відомо про цей шторм?

Діаметр шторму становить більше 7400 кілометрів, він ширший за Атлантичний океан. Структура утворилася в північній півкулі Нептуна. Спостереження показали, що спочатку цей шторм почав дрейфувати на південь, до екватора. Але потім він змінив напрямок свого руху та знову почав рухатися на північ. Подібна поведінка темних плям Нептуна ще не фіксувалася. Окрім того, коли вихор був виявлений в 2018 році, біля нього були присутні більш яскраві хмари, які потім зникли. Скоріш за все, це сталося, коли антициклон припинив рухатися на південь. Такі хмари утворюються, коли потік повітря збурюється і спрямовується вгору над штормом, в результаті чого гази замерзають та утворюють кристали метанового льоду. Відсутність таких хмар дозволить дослідникам з’ясувати, як еволюціонують плями Нептуна.

Зафіксовані «Габблом» велика темна пляма, що змінила свій напрямок, та нова менша структура, яка, імовірно, відділилася від основного шторму. NASA, ESA, STScI, M.H. Wong (University of California, Berkeley), L.A. Sromovsky, P.M. Fry (University of Wisconsin-Madison) / NASA

Зафіксовані «Габблом» велика темна пляма, що змінила свій напрямок, та нова менша структура, яка, імовірно, відділилася від основного шторму. NASA, ESA, STScI, M.H. Wong (University of California, Berkeley), L.A. Sromovsky, P.M. Fry (University of Wisconsin-Madison) / NASA

Спостереження «Габбла» також виявили, що біля шторму утворилася нова, менша пляма, яка потім зникла. Її розмір становив близько 6300 кілометрів. Структуру зафіксували біля тієї сторони головної темної плями, що була ближча до екватора, тобто у нестабільній області. На думку дослідників, імовірно, цей менший шторм відділився від більшого, що могло спричинити зміну його руху.

Відео, створене на основі даних «Габбла», зібраних 7-8 січня 2020 року. Space Telescope Science Institute


Нещодавно «Габбл» спостерігав зародження шторму на іншому газовому гіганті Сонячної системи, Юпітері. Окрім того, вчені не полишають спроб пояснити механізми утворення вихорів газових гігантів. Так, астрономи змоделювали, як на це впливає глибока конвекція шарів атмосфери, а стабільність незвичайних геометричних штормів Юпітера пояснили взаємодією з антициклонами.