“Габбл” зафіксував народження нового шторму на Юпітері

Зображення Юпітера, які зробив телескоп “Габбл” 25 серпня 2020 року, показали зародження нового шторму в атмосфері газового гіганта. Також дослідники помітили, що Овал ВА, розташований під Великою червоною плямою, знову готується змінити колір на червоний, як це було у 2006 році. Такі знімки дають можливість астрономам оновлювати свої знання щодо процесів у атмосфері Юпітера, йдеться у офіційному повідомленні від NASA.

Які зображення створив “Габбл”?

“Габбл” створив два знімки Юпітера, коли планета-гігант знаходилася на відстані близько 653 мільйонів кілометрів від Землі. Перший з них виконаний у видимому спектрі світла. У середніх північних широтах Юпітера (у верхній лівій частині на зображенні) видно новий яскравий та білий розтягнутий шторм. Також на зображенні видно Європу, крижаний супутник Юпітера.

NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M. H. Wong (University of California, Berkeley), the OPAL team

NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M. H. Wong (University of California, Berkeley), the OPAL team

Другий знімок зроблений одразу в декількох діапазонах світла: ультрафіолетовому, видимому та ближньому інфрачервоному. На цій фотографії частини атмосфери Юпітера, які знаходяться у високих широтах, особливо над полюсами, виглядають червоними. Це свідчить про наявність а тмосфері частинок, що поглинають ультрафіолетове світло. А от в областях з блакитним відтінком ультрафіолетове світло, навпаки, відбивається від планети.

NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M. H. Wong (University of California, Berkeley), the OPAL team

NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), M. H. Wong (University of California, Berkeley), the OPAL team

Що відомо про новий шторм?

Новий шторм з’явився 18 серпня 2020 року та подорожує навколо планети зі швидкістю 560 кілометрів на годину. Бурі зазвичай виникають у цьому регіоні кожні шість років, але “Габбл” зміг зафіксувати формування шторму на ранніх етапах його розвитку. За шлейфом шторму тягнуться невеликі округлі структури, які виглядають червоними, білими та синіми на зображенні, зробленому в декількох діапазонах світла. Такі дискретні риси зазвичай розсіюються на Юпітері, змінюючи кольори хмар та швидкість вітру, але подібна буря на Сатурні призвела до створення тривалого вихору. Відмінності наслідків штормів Юпітера та Сатурна можуть бути пов'язані з різною кількістю води в їхніх атмосферах, оскільки водяна пара може регулювати накопичену енергію, яка виділяється внаслідок виникнення цих штормів. Те, що згущення, які тягнуться за шлейфом нового шторму, поглинають ультрафіолетове світло, змушує астрономів вважати, що ця буря триватиме на Юпітері довше, ніж зазвичай.

Про що ще дізналися вчені?

“Габбл” показав, що Велика червона пляма, що обертається проти годинникової стрілки у південній півкулі планети, впливає на хмари над нею, утворюючи каскад білих та світло-коричневих стрічок. Велика червона пляманаразі має надзвичайно насичений колір.

Ще однією особливістю, на яку звернули увагу дослідники, стала зміна Овалу ВА, який також називають Червона пляма молодша, або Маленька червона пляма. На цих зображеннях вона знаходиться трохи нижче Великої червоної плями. Протягом кількох останніх років Червона пляма молодша змінює свій колір до початкового білого після того, як стала червоною в 2006 році. Однак зараз ядро ​​цієї бурі трохи темніє. Це може вказувати на те, що незабаром Червона пляма молодша знову стане червоною.