Дрон вагою 50 кілограмів пронесе навантаження у 45 кілограмів

Американський стартап Parallel Flight Technologies представив дрон Firefly, який зможе майже дві години літати з навантаженням у 45 кілограмів. До дії чотири гвинти приводять електромотор і бензиновий двигун. Його планують використовувати для гасіння пожеж та логістичних задач, повідомляє компанія.

Parallel Flight Technologies / YouTube

Parallel Flight Technologies / YouTube

Як дрони перевозять вантажі?

Більшість серійних безпілотників сьогодні — це повністю електричні апарати, які обмежені зарядом акумулятора і зазвичай не літають довше 40 хвилин. І якщо для звичайних користувачів це не надто серйозна проблема, то для намірів використовувати дрони у логістиці чи пошуково-рятувальних операцій це суттєве обмеження. Тому виробники створюють гібридні системи, поєднуючи електромотори з двигунами внутрішнього згоряння, щоб підвищити час польоту.

Так само як і шукають способів підвищити вантажність, яка також вимагає витрат заряду. Вантажні дрони вже існують та вміють справлятися з невеликими навантаженнями до п'яти кілограмів. Наприклад, щоб довезти дефібрилятор пацієнтові. Або ж навіть вантажі до 200 кілограмів, хоча для цього чотирьох гвинтів замало (китайська компанія EHang пропонує 16).

І обирати дрони як перевізників звучить дійсно непогано — вони оперативніші і не залежать від трафіку. Тому американський стартап Parallel Flight Technologies за підтримки NASA, Національного наукового фонду США та Міністерством сільського господарства США спробували представити для дронів свій компроміс між тривалістю польоту і вантажністю.

Parallel Flight Technologies

Parallel Flight Technologies

Куди долетить дрон і що донесе?

Дрон на ім'я Firefly може похизуватися польотом протягом години і сорока хвилин з максимальним навантаженням у 45 кілограмів. Якщо ж зменшити вагу навантаження до 23 кілограмів, то Firefly протримається у повітрі до 3 годин 20 хвилин. Сам дрон важить 54 кілограми, а розробники обіцяють швидкість до 160 кілометрів на годину. У висоту він складає 0,95 мера та 1,65 метра у довжину.

У повітря дрон здіймає гібридна система, яка запускає гвинти електромотором, але енергію отримує від бензинового двигуна. Модулі приведення до руху розміщені під кожним гвинтом, тому, за словами Parallel Flight Technologies, дрон зможе продовжити політ навіть якщо один з них вийде з ладу.

Parallel Flight Technologies

Parallel Flight Technologies

Дрон може літати як автономно, так і під керуванням. Першопочатковою метою дрона є участь у боротьбі з пожежами — він зможе як доставляти вантажі пожежникам, так і самостійно гасити їх. Також його зможуть використовувати для контрольованих пожеж, які допоможуть уникнути стихійних, і для комерційних замовлень з вантажоперевезення.

Parallel Flight Technologies / YouTube

Менші ж дрони іноді вміють і самостійно хапати вантажі, а не лише покладатися на людей. Наприклад, цей невеликий квадрокоптер може сам підхопити предмет м'якими ніжками. А цей використовуює для хапання два власні гвинти і при цьому продовжує політ.


Фото в анонсі: Parallel Flight Technologies / YouTube