Дрон із дефібрилятором допоміг урятувати пацієнта із зупинкою серця

Жителя Швеції із раптовою зупинкою серця вдалося врятувати з допомогою дрона із дефібрилятором. Разом із автомобілем медиків до літнього чоловіка, що йому стало зле на вулиці, було відправлено дрон із дефібрилятором, який прибув раніше за «швидку». Застосувавши апарат, вдалося якнайшвидше реанімувати потерпілого, а відтак доставити його до лікарні, повідомляється на сайті компанії Everdrone AB, що займається розробленням технологій для дронів.

Дрон Everdrone, що доставляє дефібрилятор. Everdrone АВ

Дрон Everdrone, що доставляє дефібрилятор. Everdrone АВ

Навіщо дрону дефібрилятор?

Під зупинкою серця розуміють небезпечний для життя стан, коли серцеві скорочення настільки порушуються, що орган втрачає можливість нормально виконувати свою основну функцію — перекачувати кров судинами. Найчастіше зупинка серця зумовлена фібриляцією шлуночків — дуже швидким, неритмічним скороченням шлуночків серця. У таких випадках допомогти врятувати життя пацієнта може дефібриляція імпульсом електричного струму, який дає змогу усунути надмірну електричну активність серцевих клітин. Але проблема в тому, що зупинка серця є станом, який часто застає людину зненацька далеко від медичних установ, а дефібриляція ефективна лише в перші кілька хвилин, тому швидка допомога не завжди встигає доїхати до хворого вчасно. Через це зараз у багатьох країнах поширюється практика встановлення у людних місцях автоматичних зовнішніх дефібриляторів, якими будь-хто може скористатися для швидкого надання допомоги постраждалому. Це прості у використанні портативні пристрої, які самостійно визначають наявність фібриляції шлуночків та здійснюють за потреби дефібриляцію.

Шведські дослідники працюють над тим, щоб зробити рятівне втручання ще доступнішим, і вони пристосовують для цього дронів. Минулого року науковці Каролінського інституту повідомили, що вони почали відправляти дронів як доставників дефібриляторів на виклики до пацієнтів із підозрою на зупинку серця. Більш як у половині випадків літальні апарати прибували раніше за бригаду швидкої допомоги. А в кінці грудня один із них і сам допоміг врятувати життя людини.

Кому і як допоміг дрон?

Дрон, розроблений компанією Everdrone спільно з експертами Каролінського інституту та службами екстреної допомоги, вперше зіграв ключову роль у рятуванні життя пацієнта із зупинкою серця. Як зазначається, зранку 9 грудня 2021 року 71-річний житель шведського міста Тролльгеттан очищував від снігу під'їзну дорогу до свого будинку, коли йому стало зле і він упав. Чоловіка помітив місцевий лікар, що саме добирався на роботу. Він поспішив надати допомогу постраждалому й виявив, що у того немає пульсу. Лікар попросив іншого очевидця набрати 112 (номер телефону служби екстреної допомоги в Євросоюзі), а сам розпочав серцево-легеневу реанімацію. Трохи більш ніж за три хвилини він почув, як до нього наближається літальний апарат, що виявився дроном із дефібрилятором. Застосувавши пристрій, вдалося стабілізувати стан хворого та вчасно доставити його до лікарні.

Так завдяки негайному виклику допомоги, швидкій реакції лікаря та прибуттю дрона раніше за «швидку» було врятовано життя пацієнта. Зараз літній чоловік повністю одужав і вважає, що технологія із дронами-доставниками дефібриляторів має набути більшого поширення.