Дрони доставили дефібрилятори до пацієнтів швидше за «швидку»

Шведські вчені випробували в реальних умовах систему дронів для екстреного доставлення дефібриляторів до пацієнтів із підозрою позалікарняної зупинки серця. Протестовані в густонаселеній частині Швеції, дрони успішно доставили до місця призначення дефібрилятори в 92 відсотках випадків. Про це йдеться у статті науковців у журналі European Heart Journal.

Дрон доставляє дефібрилятор до пацієнта із підозрою зупинки серця. Andreas Claesson / Karolinska Institutet

Дрон доставляє дефібрилятор до пацієнта із підозрою зупинки серця. Andreas Claesson / Karolinska Institutet

Як така ідея спала на думку?

Зупинка серця найчастіше стається через фібриляцію шлуночків серця, коли серцевий м'яз починає хаотично та неритмічно скорочуватися, втрачаючи здатність нормально перекачувати кров. У такому разі без негайної медичної допомоги життя пацієнтів під загрозою. Одним із найбільш ефективних заходів, до якого вдаються лікарі для реанімації пацієнта із зупинкою серця є дефібриляція. Вона полягає у піддаванні серця імпульсові електричного струму, який може усунути надмірну активність клітин шлуночків. Це дає змогу врятувати життя хворому приблизно у 74 відсотках випадків при проведенні процедури в перші три хвилини, і в 49 відсотках випадків — після цього часу.

Однак часто зупинка серця відбувається раптово, без жодних тривожних симптомів або з неспецифічними проявами, що передують їй, тому вона може застати людину зненацька вдома або й просто на вулиці. Через відсутність негайної медичної допомоги виживаність таких пацієнтів складає лише близько 10 відсотків. У багатьох містах світу в громадських місцях розташовані автоматичні дефібрилятори, якими сторонні люди можуть скористатися для допомоги постраждалому, однак їхня доступність все ще низька. Знайти нове рішення спробували науковці Каролінського інституту, і вони знайшли його в дронах.

Як дрони можуть допомогти при зупинці серця?

Вчені припустили, що дрони за вказівкою диспетчера екстреної допомоги могли б доставляти автоматичні зовнішні дефібрилятори швидше за автомобіль «швидкої». Попередні результати випробування з симуляцією виклику допомоги показали, що цілком реально відправляти оснащених камерою, GPS-датчиками та вбудованою системою автопілоту дронів на допомогу постраждалим від зупинки серця на відстані до 10 кілометрів. Так, середній час від дзвінка до відправлення бригади експертів склав три хвилини, а дрон злетів уже за три секунди. Водночас від дзвінка до прибуття на місце виклику «лікарям» знадобилося приблизно 22 хвилини, а дронові — трохи більше п'яти хвилин.

Зважаючи на позитивні результати тесту, у новій роботі дослідники вирішили випробувати дронів вже у реальних умовах. Тож протягом червня-вересня 2020 року трьох дронів із дефібриляторами відправляли на виклики до постраждалих із підозрою на зупинку серця в доповнення до виїзду бригади медиків екстреної допомоги. Літальні апарати, що покривали площу території в 125 квадратних кілометрів із населенням у 80 тисяч людей, віддалено керувалися пілотами з міського аеропорту.

Як впоралися дрони з доставленням дефібриляторів?

Загалом дрони відправили на 12 із 53 викликів, і в 11 випадках, тобто 92 відсотках із них, дрони успішно доставили до потерпілого рятівний дефібрилятор. У семи випадках дрони навіть прибули раніше за карету швидкої допомоги із середнім часом випередження в 1 хвилину 52 секунди. У середньому дефібрилятори були доставлені на відстань дев'яти метрів від потерпілого зі 100-відсотковим потраплянням у триметрове передбачене місце скинення вантажу. При цьому жоден апарат для дефібриляції не зазнав пошкоджень і не сталося жодних побічних явищ під час польоту дронів. Коли науковці провели додатковий 61 тестовий політ, то доставлення дефібрилятора відбулося успішно у 55 із них, або в 90 відсотках випадків.

Автори вважають результати дослідження підтвердженням того, що дронів можна ефективно використовувати для доставлення дефібриляторів. Вони випереджають бригаду екстреної допомоги максимум на пару хвилин, але і цей короткий час буває рятівним для пацієнтів. Водночас вчені наголошують на тому, що швидкість реагування дронів можна та потрібно вдосконалювати, зокрема забезпечити їх можливістю літати в темноті та під час опадів або вітру.