Дослідники відшукали зниклий століття тому вид хамелеона

Під час експедиції до Мадагаскару дослідники розшукали хамелеонів Фельцкова (Furcifer voeltzkowi), що вважалися зниклими понад століття. У дикій природі наразі вдалося знайти лише невелику популяцію, але це дало змогу уточнити деякі деталі їхньої будови. Відкриттям поділилися у статті журналу Salamandra.

Що за хамелеон?

Хамелеона Фельцкова (Furcifer voeltzkowi), що природно населяє острів Мадагаскар, вперше описали у 1893 році, але вивчити його достеменно так і вдалося. Після 1913 року тварину більше не бачили у дикій природі, через що вид потрапив до списку 25 найбільш розшукуваних зниклих видів Глобальної захисної організації дикої природи (GWC). Ця організацію регулярно відправляє експедиції у різні кутки світу на пошуки втрачених видів. З цією ж метою 2018 року була організована двотижнева експедиція на північно-західний Мадагаскар, під час якої дослідники сподівалися знайти хамелеона Фельцкова.

Які успіхи експедиції?

Дослідники майже змирилися із остаточною втратою виду, але в останні дні подорожі вони все ж знайшли бажану рептилію. Насправді вони натрапили на маленьку, проте здорову популяцію з трьох самців та приблизно п'ятнадцяти самок.

Ця експедиція дозволила також уточнити деякі деталі тварин. Так, самки виду Furcifer voeltzkowi відрізняються від своїх самців яскравим забарвленням із візерунками фіолетового, помаранчевого, червоного, зеленого, чорного та білого кольорів. Водночас, як і багато інших хамелеонів, ці плазуни теж можуть змінювати свій колір за бажанням.

Чому вид такий рідкісний?

Науковці схильні вважати, що причина полягає у життєвому циклі, який властивий іншим представникам роду Furcifer. Зазвичай вони живуть від чотирьох до п'яти місяців, а близький до хамелеона Фельцкова вид Furcifer labordi взагалі після вилуплення живе двічі менший час, ніж усередині яйця. Якщо нововідкритий вид рептилій має схожий життєвий цикл, то вчені мають лише невелике часове вікно, коли вони можуть побачити дорослих особин Furcifer voeltzkowi.


Раніше цього року експедиція GWC відшукала інший вид, якого вважали зниклим понад 50 років - слонову землерийку (Galegeeska revoiii). Тож зі списку 25 найрозшукуваніших зниклих видів вдалося знайти вже шість видів, включно з хамелеоном Фельцкова та слоновою землерийкою, а саме саламандру Джексона (Bolitoglossa jacksoni), хижу рослину Nepenthes mollis, бджолу Воллеса (Megachile pluto) та багатобарвного оленця (Tragulus versicolor).