Зниклих 50 років тому слонових землерийок знайшли в Джибуті

Вид сомалійських слонових землерийок Elephantulus revoili, якого вчені востаннє бачили в дикій природі 1968 року, зараз знайшли в східноафриканській країні Джибуті. Генетичний аналіз спійманих тварин вказав на доцільність виокремлення цих слонових землерийок у новий рід, то ж тепер вид називається Galegeeska revoiii. Про свою знахідку вчені написали в статті журналу PeerJ.

Що за вид?

Сомалійські слонові землерийки, або сенгі, — це вид невеликих, приблизно 25 сантиметрів завдовжки, ссавців, які схожі на мишей, але насправді ближчі до слонів та ламантинів. Однією з їхніх особливостей є видовжений хоботоподібний (і дуже рухомий) ніс, який допомагає шукати комах та павуків, що складають значну частину їхнього раціону. Їхні задні ноги значно довші за передні й це дає їм змогу в разі небезпеки втікати зі швидкістю до 30 кілометрів на годину, що досить багато для такої малої тварини.

До 1968 року сомалійських слонових землерийок вважали типовими для Сомалі, але згодом їх перестали реєструвати, що навело вчених на думку про їхнє зникнення. Тварин навіть внесли в список 25 найбільш розшукуваних втрачених видів, тож періодично проводилися експедиції з їхнього пошуку. Останню провели у 2019 році в сусідній із Сомалі країні Джибуті, оскільки місцеві жителі стверджували, що впізнали тварину по фотографіях і не раз зустрічали їх.

Як знайшли?

Дослідники розставили на різних локаціях більш як 1 000 пасток, які приманювали тварин прихистком, арахісовим маслом, вівсянкою та дріжджами. Сомалійські сенгі зловили в першу ж пастку в сухій, скелястий місцевості. На те, що це саме розшукувана тварина, вказував пучок шерсті на хвості, який є їхньою відмінною рисою. Усього вчені побачили 12 особин сомалійських слонових землерийок, яких вчені зафіксували на фото та відео. Вчені вважають, що вид не є під загрозою зникнення і є численним у Джибуті, Сомалі та, можливо, Ефіопії.

Не той, за кого вважали

Генетичне дослідження спійманих особин дало змогу вченим краще зрозуміти родинні зв’язки сомалійського сенгі з іншими видами, але його результати здивували. Виявляється, що вид більш споріднений з іншими родами сенгі, які живуть у Марокко та Південній Африці, а не з Elephantulus, як вважали дотепер. Тому його виділили в окремий рід, який назвали Galegeeska. Перша частина назви, gale, дана на честь Галена Ратбуна (Galen B. Rathbun, 1944–2019), зоолога, який усе життя вивчав слонових землерийок та був учасником експедиції. А слово geeska в перекладі із сомалійської означає «ріг, кут». Зокрема Африканський Ріг, де зустрічаються ці тварини, називається Geeska Afrika.

Вчені кажуть, що повторне відкриття сомалійського сенгі дає надію на те, що й інші невеликі ссавці зі списку найбільш розшукуваних теж колись знайдуться.