Чотириногий робот Спот пройшовся Помпеями і отримав посаду охоронця

Чотириногого робота від Boston Dynamics на ім'я Спот протестували на посаді охоронця археологічного парку в Помпеях. Робопес навчився безпечно бігати руїнами давнього міста та має стежити за відвідувачами парку, а заразом і збирати корисні дані — наприклад, мапувати місцевість разом зі своїм напарником-дроном. Про нового працівника повідомили на сайті археологічного парку.

Pompeii / YouTube

Pompeii / YouTube

Опріч того, що Boston Dynamics часто демонструють своїх чотириногих роботів Спот (Spot) танцюючими під музику, створювали їх, звісно, не для танців. Чотириногі роботи стійкі, володіють непоганими алгоритмами, які регулюють їхню ходьбу, і вміють тягати на собі вантаж. Нещодавно Boston Dynamics оновили Спота і наділили його док-станцією, до якої робот зможе самостійно прийти для заряджання.

Для розширення можливостей Спота, Boston Dynamics навіть наділили його кінцівкою. Вона обладнана як для напівавтономної роботи, так і для телекерування: з нею Спот зможе захоплювати, піднімати, переносити, розміщувати та перетягувати різноманітні об’єкти.

Спочатку Boston Dynamics розробляла чотирилапих роботів для американських військових. Вони могли б переносити вантажі під час військових операцій чи патрулювати місцевість. Втім, з часом від цієї ідеї відмовилися та стали пропонувати Спота і для громадянських цілей. І цього разу однією з таких стала робота в археологічному парку Помпей.

Археологічний парк Помпеї — це величезна зона розкопок поруч з Везувієм, який 79 року поховав і саме місто Помпеї, а також Стабії та Геркуланум. Розкопки виявили ці міста під багатометровою товщею лави такими, якими вони були до лиха, з вуличками, будинками і жителями. Вдалося навіть вивчити люблені страви давніх римлян за розкопаною в Помпеях «точкою фаст-фуду».

Archaeological Park of Pompeii

Archaeological Park of Pompeii

Залишки Помпеї займають приблизно 400 тисяч квадратних метрів. Це і надземні, і підземні споруди, і незаконні розкопки мисливців за реліквіями. І у рамках проєкту Smart@POMPEI працівники парку планують перевірити навички робота-собаки у пошуку та дослідженні тунелів, виритих мародерами, які досі іноді пробираються на територію у пошуках артефактів для продажу. Також Спот допоможе парку стежити за його станом, щоб якнайкраще зберігати його в первозданному вигляді.

Pompeii / YouTube

Pompeii / YouTube

Він вміє добре орієнтуватися на нерівній поверхні, а за своїми розмірами зможе навіть пробиратися у небезпечні для людей підземні тунелі. В роботі Споту допомагатиме автономний модуль лазерного сканування Leica BLK ARC та його власна камера Spot CAM, яка має 360 градусів поля огляду. Крім того, працюватиме він не один — його напарником став оснащений лазерним сканером дрон, який займатиметься побудовою мап місцевості і для працівників, і для самого Спота.

Pompeii / YouTube

Робособаки проходять активне навчання, щоб отримати роботу серед людей. Наприклад, вчаться гуляти тротуарами і уникати людей, щоб у майбутньому доставляти нам товари, патрулювати або прибирати вулиці. Втім, і від військових цілей інженери не відмовляються та встановлюють на чотириногих зброю.


Фото в анонсі: Pompeii / YouTube