Четверть видів бджіл не бачили в дикій природі з 1990-х років

Аргентинські вчені дослідили критичне зниження чисельності бджіл протягом останніх десятиліть. За період 2006-2015 років у дикій природі планети не реєстрували близько четверті видів цих комах, яких спостерігали ще в 1990-х роках, пишуть науковці у журналі One Earth.

USGS / Pexels

USGS / Pexels

Чому це вивчали?

Комахи є важливою складовою біомаси нашої планети. Вони надзвичайно чисельні, здебільшого доволі живучі та всюдисущі, тож деякі з них розглядаються навіть як потенційні виживальники апокаліптичних сценаріїв. Але дедалі більше досліджень показують, що комахи насправді є набагато вразливішими, ніж ми звикли думати. Як і інші тварини, зараз вони масово вимирають. Особливе занепокоєння стосується тих із них, що відіграють в екосистемах роль запилювачів рослин, оскільки вони сприяють поширенню пилку більшості диких та культурних рослин. Такими комахами є і бджоли, яких нараховується близько 20 тисяч видів. Дикі бджоли відповідальні за орієнтовно 85 відсотків врожаю сільськогосподарських культур рослин. Зважаючи на їхню роль, вчені з Національного університету Комауе проаналізували масштаби скорочення чисельності бджіл.

Колись типовий для Аргентини джміль Bombus dahlbomii зараз став рідкісним. Eduardo E. Zattara

Колись типовий для Аргентини джміль Bombus dahlbomii зараз став рідкісним. Eduardo E. Zattara

Як за цим простежили?

Для такого масштабного моніторингу за бджолами науковці використали дані з Глобального інформаційного фонду по біорізноманіттю (Global Biodiversity Information Facility). Останній збирає та надає вільний доступ до даних про всі типи життя на Землі з різних джерел — від музейних зразків 18 століття до фотографій з геолокацією від натуралістів з усього світу. Вчені припустили, що якщо кількість бджіл суттєво скоротилася на планеті протягом останніх десятиліть, то кількість їх обсервацій та реєстрацій в природі теж мала б зменшитися.

Що з’ясували дослідники?

Якщо вірити результатам вивчення бази даних, то висновок геть не втішний. Близько четверті видів бджіл не бачили за період 2006-2015 року, якщо порівнювати з даними до 1990 року. І це при тому, що загальна кількість спостережень за бджолами зросла на 55 відсотків із 2000 року, тобто результати не пов’язані з меншою увагою натуралістів до цієї групи комах. Скорочення видового різноманіття не однаково відбилося на всіх родинах бджіл. Родина Меліттид, що нараховує близько 200 видів, зазнала зменшення чисельності на 41 відсоток з 1990 року. У той час, Галіктид, яких понад 3 тисячі видів, стало менше на 17 відсотків.

Вчені наголошують, що це не обов’язково означає вимирання незареєстрованих протягом тривалого часу бджіл. Однак, ймовірно, їхня чисельність знизилася настільки, що люди, які за ними спостерігають, перестали з ними стикатися. Пояснити скорочення чисельності бджіл можна руйнуванням природних оселищ комах, надмірним використанням пестицидів та зміною клімату, пишуть дослідники.