Ентомологи провели глобальне дослідження вимирання комах

Комахи, як і інші групи тварин, вимирають внаслідок глобальних змін клімату та діяльності людини, проте дані щодо масштабів цього явища лишаються обмеженими. Ентомологи вирішили систематизувати відомості про втрати видів комах, фактори, що на це впливають та можливі запобіжні заходи, у спеціальній статті в журналі PNAS. Вона ґрунтується на 11 наукових дослідженнях.

Що відомо про вимирання комах?

За останні 10 000 років населення людей виросло з 1 мільйона до 7,8 мільярдів. Значна частина орних земель планети вже зайнята у сільському господарстві, мільйони акрів тропічних лісів щороку вирубуються, атмосферні рівні вуглекислого газу є найвищими за понад 3 мільйони років. Клімат стає нестабільним та спричиняє стихійні лиха на всіх континентах. Значна частина біологів вважає, що наразі відбувається шостий випадок масового вимирання.

Частиною цього явища є вимирання комах. У всьому світі повідомляється про скорочення кількості комах у повітряних, наземних та водних середовищах. Вимирання загрожує більше 40% видів комах, зокрема, у найбільшій небезпеці знаходяться лускокрилі, перетинчастокрилі та твердокрилі. Чотири великих водних групи (одноденки, волохокрильці, веснянки, бабки) вже втратили значну частину своїх видів.

Різноманіття комах. Michael Thomas / PNAS

Різноманіття комах. Michael Thomas / PNAS

Історично зусилля із захисту комах в основному направляли на рідкісні, яскраві та зникомі види. Але, крім втрати рідкісних таксонів, у багатьох звітах згадується значний спад серед раніше розповсюджених та численних видів комах. Вчені фіксують темпи щорічного зменшення чисельності різних видів приблизно на 1-2%. Проте не усі комахи знаходяться під загрозою. Так, чисельність членистоногих значно не змінювалася.

Які чинники до цього призводять?

Значна кількість даних свідчить про те, що основні стресові фактори, що призводять до вимирання інших тварин, також негативно відображаються на комахах. Це, зокрема, зміна середовища (особливо вирубка лісів), зміна клімату, сільське господарство, інтродуковані види та забруднення. На місцевому та регіональному рівні комахи зазнають додаткових стресових факторів, таких як інсектициди, гербіциди, урбанізація та світлове забруднення. У регіонах з великою кількістю людей, де зниження комах найбільш помітне, одночасно виникають різні стресові фактори. Таким чином, на вимирання комах впливає велика кількість чинників. Дослідники назвали це «смертю від тисячі порізів».

Яке значення має вимирання комах?

Комахи складають значну частину біомаси тварин, що пов'язує первинних продуцентів та консументів, а також консументів вищого рівня у прісноводних та наземних харчових ланцюгах. Таким чином, вони розташовані в зоні з'єднання багатьох трофічних зв'язків. Комахи також несуть функції в екосистемах, від яких залежить людина: запилення фруктів, овочів та горіхів; біологічний контроль над бур’янами, сільськогосподарськими шкідниками, переносниками хвороб; розкладання листя та деревини та видалення гною і падалі, що сприяє колообігу поживних речовин, утворенню ґрунту та очищенню води. Очевидно, що великі вимирання комах можуть потенційно мати глобальні екологічні та економічні наслідки.

Як цьому можна запобігти?

Європейський Союз та кілька інших країн ухвалили законодавство щодо обмеження використання деяких пестицидів. Так, певні неонікотиноїди, які зазвичай наносяться на насіннєві оболонки, були заборонені до використання на польових культурах, оскільки навіть нектар та пилок обробленої рослини можуть бути токсичними для комах, які відвідують її квіти. Зростає фінансування на підтримку досліджень щодо збереження комах.

Крім того, дослідники пропонують вісім кроків, які можуть зробити громадяни для допомоги у збереженні комах:

  • перетворити газони на природне середовище (лишати опале листя та фрукти, не обрізати рослинність);
  • вирощувати природні для місцевості рослини;
  • зменшити використання пестицидів та гербіцидів;
  • зменшити використання екстер’єрного освітлення;
  • зменшити стоки мильної води від миття транспортних засобів та зовнішніх приміщень будівель, а також зменшити використання герметиків та посипання доріг сіллю;
  • боротися з негативною репрезентацією комах у суспільстві;
  • просвіщати щодо важливості збереження комах;
  • підтримувати науку, залучатися у місцеву політику, голосувати на виборах.