Астронавтам на Місяці запропонували їздити у всюдиході стоячи

Аерокосмічний стартап Venturi Astrolab представив свій варіант перевезень для майбутніх колонізаторів Місяця і Марса. Всюдихід FLEX володіє роботизованою рукою, стереокамерами та набором датчиків для напівавтономних операцій, а астронавтам пропонують розміщуватися позаду у випадку, якщо знадобиться пряме керування.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab

Куди їздити на Місяці?

Більш як 50 років тому місія «Аполлон-15» стала першою місією, яка використовувала місячний всюдихід. Це був легкий електричний транспортний засіб, який міг працювати в умовах низької гравітації на нашому супутнику, та допомагати астронавтам розширювати межі їхньої роботи у відкритомму космосі. Після цього керовані астронавтами двомісні чотириколісні місячні автомобіли ще двічі використовувалися у місіях програми «Аполлон».

Вони мали на борту системи радіозв'язку, камери, а працювали на акумуляторах, які не перезаряджалися, а тому всі три досі «припарковані» біля посадкових модулів місій. Камери продовжували знімати доти, доки батареї машин не розрядилися. Вони допомогли астронавтам досліджувати багато кілометрів різноманітних геологічних об'єктів на Місяці, збираючи більш ніж удесятеро більше зразків на «Аполлоні-17», ніж пішки під час «Аполлона-11».

Місяцехід місії «Аполлон-15» / NASA

Місяцехід місії «Аполлон-15» / NASA

І звісно, що у новій програмі NASA «Артеміда», яка має «повернути людей на Місяць», такі місяцеходи є важливою частиною місії, тож вже ведеться розробка космічних кораблів, посадкових модулів (суди через це вже відклали політ астронавтів до Місяця до 2025 року), скафандрів і транспорту для переміщення супутником. Про пошук компаній, які створять потрібний місяцехід, космічне агентство оголосило на початку 2020. І зараз до гонитви за контракт з NASA приєднався американський стартап Venturi Astrolab зі своєю пропозицією — всюдиходом FLEX.

У чому пропонують возити астронавтів?

За словами NASA такий автомобіль має бути відкритим, щоб астронавти їздили у ньому у скафандрах, а також прослужити принаймні 10 років, охопивши кілька місій «Артеміди», щоб стати частиною побудови інфраструктури на Місяці. FLEX або Flexible Logistics and Exploration, тобто «гнучка логістика і дослідження» являє собою модульну конструкцію на чотирьох колесах з місцем для двох астронавтів. Однак якщо у місячних автомобілях місій «Аполлон» водії сиділи всередині, то у FLEX вони їхатимуть стоячи ззаду, а керування, за словами розробників, здійснюватимуть за допомогою джойстика. Хоча FLEX задумується як ровер, який зможе напівавтономно маневрувати чи керуватися дистанційно, а модуль для розміщення екіпажу є додатковим.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab

Завдяки своїй «модульній концепції корисного навантаження» FLEX можна навантажити різними типами об'єктів, якщо вони спроєктовані відповідно до узгодженого стандарту розміру та форми. Окрім них у ровера є кузов для вантажоперевезень, а також компанія пропонує додатковий модуль з роботизованим маніпулятором з шістьома ступенями свободи, стереокамерами, які допоможуть мапувати місцевість для автономної роботи FLEX.

Загалом зі своїми вже встановленими антеною для зв'язку, датчиками навігації та виявлення небезпек, колесами і сонячною батареєю, що розгортається на площу трьох квадратних метрів, важить близько 500 кілограмів. А за словами компанії, її вантажність складає до півтори тисячі кілограмів. На повністю зарядженому акумуляторі два астронавти зможуть їздити протягом восьми годин місячними просторами, а ровер зможе зберігати тепло від 100 до 300 годин холодного нічного часу на Місяці. Ровер Venturi Astrolab вже навіть випробували: розробники розгорнули його у каліфорнійській пустелі поблизу національного парку Долина Смерті для п'ятиденних польових випробувань.

Канадський астронавт і член консультативної ради Astrolab Кріс Хедфілд про свої враження з керування FLEX. Astrolab / Youtube

Окрім ідей для вантажних і пасажирських перевезень, NASA у рамках програми «Артеміда» шукає способів забезпечувати астронавтів ресурсами супутника. Так, наприклад, воду на Місяці запропонували видобувати ровером із ракетною установкою.


Фото в анонсі: Venturi Astrolab