NASA відклало політ астронавтів до Місяця ще на рік — до 2025

Голова Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору, Білл Нельсон, оголосив про відстрочення польоту астронавтів на Місяць у рамках програми NASA «Артеміда». За його словами, запуск доведеться відкласти на рік — до 2025. Причиною стали судові позови через конкурс на розробку місячного посадкового модуля, право на яку віддали компанії SpaceX.

Pexels

Pexels

Що NASA планує робити на Місяці?

Минуло майже 50 років з того часу, як людина востаннє ступала на поверхню Місяця у рамках програми «Аполлон». NASA стверджує, «що раніше ми дістанемося Місяця, то раніше американські астронавти потраплять на Марс». І тому у грудні 2017 року агентство розпочало розробку програми з повернення людей на супутник Землі. Вже у 2019 році вона отримала своє офіційне ім'я «Артеміда», і сьогодні крім США у ній беруть участь Європейське космічне агентство, а також низка інших країн.

У рамках «Артеміди» NASA розробляє важку ракету-носія Space Launch System, космічні кораблі, орбітальні модулі, скафандри і місяцеходи. А окрім висаджування людей на Місяць, NASA планує створення міжнародної орбітальної навколомісячної станції Deep Space Gateway та постійної бази на поверхні супутника.

І тому однією з найважливіших частин «Артеміди» є місячна посадкова система HLS (Human Landing System), яка повинна стикуватися з навколомісячною станцією, сідати і злітати з поверхні супутника, а також доставляти на Місяць необхідні прилади та інструменти.

Чому запуск відкладають?

І річ саме у посадковій системі. Розробка злітно-посадкових модулів пройшла в рамках конкурсу NextSTEP-2 (Next Space Technologies for Exploration Partnerships), в якому брали участь три приватні американські космічні компанії: Blue Origin, SpaceX та Dynetics. Кожна розробила свій проєкт модуля, і вже 15 квітня цього року NASA оголосило, що перший приватний місячний посадковий модуль буде створювати компанія SpaceX.

Однак потім компанії Blue Origin та Dynetics оскаржили рішення агентства, що призвело до припинення розробки модуля. Федеральний суд США позов не задовольнив, проте NASA доводилося зупиняти роботу. І вже влітку повідомлялося, що агентство має проблеми з термінами готовності ракети-носія, а також місячних скафандрів xEMU, що поставило під загрозу термін запуску першого пілотованого польоту в рамках програми — 2024 рік.

Starship від SpaceX / SpaceX

Starship від SpaceX / SpaceX

І сьогодні керівництво NASA повідомило журналістам, що «якнайшвидше і безпечніше повернутися на Місяць — пріоритетне завдання агентства. Проте з урахуванням нещодавнього судового процесу та інших факторів, перша подорож людини до Місяця у рамках «Артеміди», ймовірно, відбудеться не раніше 2025 року». Також Білл Нельсон повідомив, що у майбутньому NASA планує щонайменше 10 посадок на Місяць, і агентству необхідне значне збільшення фінансування.

До програми з освоєння Місяця також приєдналася і Україна. Державне космічне агентство України підписало домовленості, які передбачають співпрацю, дослідження й використання Місяця, Марса, комет і астероїдів у мирних цілях.


Фото в анонсі: Pexels