Звичайні ропухи у Великій Британії забралися на дерева

Британські науковці з'ясували, що серед безхвостих амфібій помірних широт поширеним є забирання на дерева, причому особливо це властиво звичайним ропухам. Ропухи, схоже, мають хороші навички лазити по деревах, всупереч анатомічній пристосованості до земного пересування, оскільки їх помічали й на висоті майже три метри над землею. Для чого їм дерева, поки що незрозуміло, але можливо, що там вони ховаються від хижаків. Іншими своїми припущеннями вчені поділилися в препринті на сайті bioRxiv.

Доросла та незріла ропуха в дуплі на висоті 0,93 метра. Henry Andrews / bioRxiv, 2022

Доросла та незріла ропуха в дуплі на висоті 0,93 метра. Henry Andrews / bioRxiv, 2022

Оновлено: у липні 2022 року статтю опублікували в журналі PLOS One.


Чому ропухи на деревах це дивина?

Деревні види амфібій називаються так, тому що здатні лазити та жити на деревах. І хоча серед них зустрічається чимало видів безхвостих земноводних, як-от жаб та навіть ропух, майже всі вони населяють тропічні регіони планети. Там теплий та вологий клімат сприяє безпечному тривалому перебуванню тварин на віддалі від водойм. Ці земноводні також мають анатомічні пристосування, які сприяють забиранню на дерева. Наприклад, струнке легке тіло з довгими ногами та подушечки пальців, що забезпечують достатнє зчеплення з гілками, іноді ще й завдяки виділенню слизу.

На території Європи є усього кілька видів безхвостих амфібій, про яких точно відомо, що вони живуть на деревах. Усі вони належать до роду Райки (Hyla) і представлені переважно видом райка деревна (Hyla arborea). Натомість решта веде наземний або водний спосіб життя, вони мають важче тіло і коротші ноги. Але 2016 року в Англії на дереві у гнізді соні (Gliridae) було помічено ропуху. Серед фахівців стали вестися дискусії стосовно того, як вона там опинилися, і оскільки змістовних досліджень та відповідей герпетологів не знайшлося, науковці Кембридзького університету з колегами вирішили самостійно присвятити цій темі достатню увагу.

Яким чином вели розслідування ропухи в гнізді?

Вчені припустили, що якщо дослідження земноводних у Європі майже повністю стосуються водних та наземних біотопів, то знайти потрібну інформацію можна у дослідженнях, які охоплюють вивчення деревного середовища, навіть якщо не мають на меті спостереження за самими земноводними. Цього разу вони зосередилися на аналізі даних двох проєктів громадянської науки, які займалися спостереженням за ссавцями у Великій Британії.

Один із них мав за мету дослідження місцевих сонь. Він тривав із 1988 по 2014 роки та охоплював 640 локацій, які перевірялися щонайменше двічі на рік — навесні та восени. Учасникам проєкту було надіслано опитувальники, де їх просили відмітити, чи бачили вони на деревах під час вивчення сонь амфібій, наприклад, ропух. Інший проєкт був присвячений в основному кажанам і тривав із 2010 по 2019 роки, хоча деякі його дані відносяться аж до 2002 року. У рамках нього ліцензовані волонтери та професійні вчені досліджували дерева, намагаючись виявити місця ночівлі рукокрилих, детально їх описуючи. Тож якщо вони бачили окрім кажанів на деревах земноводних, то найімовірніше зазначили це у своїх записах. Додатково автори нової роботи проконсультувалися із іншими фахівцями, намагаючись доповнити та перевірити свою базу даних.

То що дізналися по незвичайну поведінку земноводних?

Амфібії справді виявилися не рідкісними відвідувачами дерев: вчені зібрали 53 свідчення дереволазіння серед цих тварин. Учасники проєкту вивчення сонь повідомили про 33 випадки знаходження амфібій на деревах на 18 локаціях. Частина із них перебувала у гніздівлях, приготованих для сонь, або в гніздах птахів, хоча інших тварин поруч з амфібіями жодного разу не бачили. Також на 1 388 деревах, досліджених в рамках проєкту вивчення кажанів, було зареєстровано 20 випадків використання їх як прихистків амфібіями на п'яти локаціях. В одному місці було помічено одразу двох тварин. Здається, що це небагато, але блакитних синиць (Cyanistes caeruleus), які мають у Великій Британії 3,4 мільйона місць гніздівлі, у порожнинах дерев помітили усього 94 рази, хоча така поведінка у них достеменно підтверджена. Тому при проведенні масштабніших досліджень очікується частіше виявлення амфібій у чи на деревах.

Майже всі амфібії, яких застали на деревах, були звичайними ропухами, окрім двох випадків виявлення трав'яних жаб (Rana temporaria) в гніздівлях сонь та трьох тритонів (Triturus) у порожнинах дерева. Автори не помітили явної сезонності забирання на дерева амфібіями, але 54 відсотки реєстрацій було зроблено в літній період і 37 — в осінній.

Вчені підсумовують, що їхнє відкриття вказує на поширеність забирання на дерева у деяких безхвостих амфібій Великої Британії, особливо у звичайних ропух. Всупереч своєму важкому, присадкуватому тілу та коротким ногам, ропухи показують хорошу здатність вилазити на дерева — одну з них помітили на висоті аж 2,8 метра. Вчені припускають, що тваринам це вдається завдяки сильному причепленню до дерева пальцями, однак питання потребує додаткових вивчень. Також поки що незрозуміло, чому взагалі ропухи та інші амфібії помірної широти забираються на дерева. Можливо, що їх приваблюють вологі й закриті порожнини дерев, де можна ховатися від хижаків під час відпочинку. Також вчені висувають цікаву гіпотезу, що ропухи шукають собі їжу на деревах, щоб уникнути паразитичних мух на землі. Зокрема, не виключено, що земноводні можуть мати взаємовигідні стосунки зі ссавцями та птахами, якщо періодично живляться шкідливими для гнізд кліщами чи іншими членистоногими.

громадянської науки
Залучення до проведення досліджень (переважно до збору даних) непрофесійних науковців.
Залучення до проведення досліджень (переважно до збору даних) непрофесійних науковців.