Зуби нового виду родини мозазаврів були схожими на зуби акули

Дослідники описали новий вид родини мозазаврів Xenodens calminechari, зуби якого нагадують зуби акули та не схожі на зуби жодної з відомих рептилій. Така спеціалізація говорить про невідому раніше стратегію харчування, що скоріше за все включає відрізання плоті від великих жертв. Стаття про це доступна у журналі Cretaceous Research.

Andrey Atuchin

Andrey Atuchin

Що відомо про мозазаврів?

Мозазаври — вимерла родина водних плазунів, які досягли високого ступеня адаптації до морського середовища і були поширені по всьому світу протягом крейдового періоду (від 145,5 мільйонів до 65,5 мільйонів років тому). Вони конкурували за їжу з іншими морськими рептиліями, плезіозаврами та іхтіозаврами, а їхній раціон складався в основному з молюсків-амонітів, риби та каракатиць. Багато мозазаврів пізнього крейдяного періоду були великими, більше 9 метрів завдовшки, але найпоширеніші форми були меншими. Наприкінці крейдового періоду мозазаври мали широкий діапазон розмірів тіла, стилю рухів та дієти. Як і нептахові динозаври, мозазаври зникли після масового вимирання 65 мільйонів років тому.

Що відшукали вчені?

Палеонтологи описали новий вид мозазаврів, що існував під час пізнього крейдового періоду, приблизно 66 мільйонів років тому. Він отримав назву Xenodens calminechari, а розміри його тіла приблизно дорівнювали розмірам сучасних морських свиней (до 2 метрів завдовжки).

Скам’янілість Xenodens calminechari. Dr Nick Longrich

Скам’янілість Xenodens calminechari. Dr Nick Longrich

Найбільш вражаючою особливістю Xenodens calminechari є гострі зуби із загнутими кінчиками, розташовані так, щоб формувати лезо, схоже на пилку. Вони нагадують зуби деяких видів акул, і такої особливості не спостерігається у жодної з рептилій. Різці дозволяють цьому виду атакувати жертв сильними ударами, відкушуючи великі частини їхньої плоті. Автори дослідження також припускають, що цей вид мозазаврів міг вигризати м’ясо зі скелетів великих рептилій. Це нова, раніше невідома адаптація серед мозазаврів. Можливо, вона є унікальною серед усіх чотириногих. Вид Xenodens calminechari вказує на розмаїття мозазаврів, зокрема, у їхніх стратегіях харчування.

Реконструкція черепа Xenodens calminechari. Dr Nick Longrich

Реконструкція черепа Xenodens calminechari. Dr Nick Longrich