Зміну клімату звинуватили у різкому скороченні чисельності монархів

У значному скороченні чисельності метеликів монархів у Північній Америці останніми роками головну роль відіграє зміна клімату, хоча інші фактори, як-от зменшення кормової бази внаслідок використання пестицидів, теж роблять внесок у вимирання. До такого висновку дійшли американські вчені, які проаналізували динаміку популяцій цих комах протягом останніх 25 років та зіставили її з даними про погодні умови, використання гліфосату та рослинний покрив у різних регіонах США, Мексики та Канади. Результати роботи оприлюднені в журналі Nature Ecology & Evolution.

Steve Corey / Wikimedia Commons

Steve Corey / Wikimedia Commons

Чому вивчали цих комах?

Останніми роками вчені закликають звернути увагу на стрімкі темпи скорочення чисельності комах. Воно відбувається в різних популяціях та екосистемах по всьому світові й може мати критичні наслідки, позаяк комахи беруть участь у таких важливих процесах як запилення, розкладання органічних решток та забезпечення поживними речовинами вищі ланки харчового ланцюга. Одним із найяскравіших прикладів є скорочення чисельності метеликів монархів (Danaus plexippus): деякі популяції монархів у східних регіонах Північної Америки скоротилися до 80 відсотків з 1990-х років. Оскільки вони здійснюють щорічні міграції, довжиною в тисячі кілометрів зі зміною кількох поколінь, то визначити фактори, які спричиняють їх вимирання, доволі складно. Одні вчені схиляються до думки, що такими чинниками можуть бути пестициди, які знищують кормові рослини гусені монарха, інші більшу роль покладають на зміну клімату. На вивченні цих причин зосередилися науковці на чолі з дослідниками Мічиганського університету.

Як підійшли до вивчення монархів?

З'ясування причин поступового вимирання монархів потребує детального вивчення динаміки різних поколінь метеликів у багатьох локаціях. Для цього потрібно було б провести тисячі спостережень, тому науковці звернулися до цивільної науки.

У процесі роботи вчені проаналізували більш ніж 18 тисяч спостережень метеликів монархів, зроблених здебільшого цивільними науковцями у період між 1994 та 2018 роками. Дані стосувалися комах на території Сполучених Штатів Америки, Мексики та Канади. Їх зіставили з інформацією про погодні умови у відповідні проміжки часу, показниками вегетації та використання пестицидів тощо, і побудували на основі них модель, яка вказала на можливі причини скорочення чисельності метеликів.

Що заважає метеликам?

Дослідники вважають, що усі з досліджуваних факторів ускладнюють виживання монархів Однак якщо подивитися на ситуацію крізь роки та країни, то виявляється, що найбільшою загрозою метеликам останнім часом є зміна клімату. Із 2004 по 2018 роки показники опадів та температури у період розмноження метеликів, які відхилялися від середніх, мали у сім разів більший вплив на величину літніх популяцій комах, ніж інші фактори.

Автори сподіваються, що їхня робота допоможе краще спланувати заходи зі збереження монархів. Хоча зміну клімату швидко спинити не вдасться, вони рекомендують зосередитися на відновленні популяцій ваточника (рослин, якими живляться гусениці монархів) у регіонах, які залишаються сприятливими для розмноження метеликів навіть за умови потепління.

цивільної науки
Практика проведення наукових досліджень (частіше спостережень) непрофесійними вченими-любителями. Поширеною його формою є, наприклад, бердвочинг, або спостереження за птахами.