Зміну клімату пов’язали з неповноцінним харчуванням дітей по всьому світу

Глобальне зростання температури та зменшення кількості опадів американські вчені пов’язали з різноманітністю раціону дітей у всьому світі. Якщо зростання температури робить дієту біднішою, то зростання кількості опадів — навпаки. Результати дослідження, оприлюдненого у журналі Environmental Research Letters, базуються на аналізі харчування понад 107 тисяч дітей із 19 країн світу.

Keagan Henman / Unsplash

Keagan Henman / Unsplash

Чому на це звернули увагу?

Харчування в дитячому віці, без сумніву, є надзвичайно важливим питанням. Неякісні продукти або недоїдання можуть призводити до численних захворювань, які матимуть вплив на доросле життя людини. Одним із показників якості харчування вважають різноманітність раціону, тобто наскільки різними є продукти, які людина споживає. Бідний раціон призводить до того, що одних поживних речовин в організм надходить забагато, а інших — недостатньо. Це може проявитися як ожирінням, так і, навпаки, затримкою росту та патологічною худорлявістю. Дитяче погане харчування здебільшого властиве бідним країнам та таким, що розвиваються. Чимало досліджень пов’язують його поширеність в цих регіонах із агроекологічними, географічними та соціоекономічними чинниками. У новому дослідженні вчені зі Сполучених Штатів Америки вирішили дослідити, чи є зв’язок між проблемами харчування дітей та зміною клімату.

Як це вивчали?

У своїй роботі вчені враховували кілька факторів, базуючись на даних дітей із дев’ятнадцяти країн шести регіонів світу: Азії, Північної, Західної та південно-східної Африки, Центральної та Північної Америки. Загалом вони проаналізували інформацію з опитувань про 107 тисяч дітей з країн, що розвиваються.

Різноманітність раціону оцінювали за тим, до кількох груп належать харчові продукти, що їх споживають діти. Приміром, злаки, молочні продукти, м’ясо. У середньому, діти до п’яти років з’їдали продукти з 3,2 категорії з 10 можливих. Утім, були відмінності в залежності від країни. Так, у Колумбії показник різноманіття харчування складав у середньому 4,8, а в Лесото — всього 1,8.

Як це пов’язано зі зміною клімату?

Щоб з’ясувати, чи має зміна клімату ефект на харчування дітей, дослідники зіставили результат опитування із даними про температуру та опади в кожній досліджуваній країні за останні 30 років. Науковці виявили, що підвищення температури пов’язане з довгостроковим нижчим різноманіттям продуктів у раціоні дітей у всіх регіонах, окрім Центральної Америки. У Північній Африці та Південній Америці проявилися також короткострокові наслідки. Тут раціон був біднішим, якщо за рік до опитування температури перевищували середні. У Центральній Америці та Західній Африці дієта ставала різноманітнішою, коли в попередньому році до опитування кількість опадів перевищувала середнє значення.

Дослідники занепокоєні тим, що в деяких регіонах негативний ефект зміни клімату був настільки суттєвим, що переважував користь від проведення зусиль по забезпеченню продовольчої безпеки.