Жирні голуби агресією завоювали вищий ранг в ієрархії

Голубина ієрархія ґрунтується на вазі тіла їхніх особин та є мінливою. До таких висновків дійшли британські та австралійські вчені під час спостережень за домашніми голубами, про що поділилися у статті журналу Biology Letters.

Ієрархія домінування існує в групах різних видів тварин, включно з людиною. Ті, що займають вищий рівень в ієрархії зазвичай отримують кращий та першочерговий доступ до статевих партнерів та їжі, на відміну від тих, що займають нижчий ранг та змушені підкорюватися верхівці. У птахів такий розподіл називають порядком клювання.

Щоб дослідити особливості порядку клювання у домашніх голубів, вчені з Лондонського університету протягом трьох років спостерігали за групою із дев’яти самок та восьми самців однакового віку, але різних за розмірами. За весь час досліду їх не обмежували у доступі до їжі та не включали до групи інших птахів.

У процесі спостереження виявилося, що птахи сформували чітку ієрархію, причому на її вершині опинилися особини найбільшого розміру, а найменші посіли нижчі ранги. Під час годівлі пріоритет у їжі та воді завжди мали ті голуби, що займали вищий рівень, решта - очікували своєї черги та часто отримували доступ до меншої кількості їжі.

Більші за розмірами голуби ще й виявлялися агресивнішими, тож мали більше шансів завоювати першорядний порядок годівлі. Однак у випадку, коли науковці додали вагу меншим особинам, ситуація змінилася. Із зростанням ваги у птахів зростала й агресивність і вони дуже швидко почали рухатися вверх по ієрархії, скидаючи минулих лідерів, та навіть досягаючи її верхівки. Але це тривало лише до того моменту, поки з допомогою дослідників владні голуби не стали втрачати вагу. Разом із худненням, вони ставали менш агресивними та потрапляли знову на нижчий порядок.

Вчені вважають, що їхнє дослідження показує, як змінюючи фізичну ознаку тварини, можна впливати на її прояв агресії. На основі дослідження також можна припустити, що люди, які підгодовують птахів у парку, можуть несвідомо робити їх більш агресивними.