Жирна дієта посприяла зростанню ракових пухлин

Гарвардські вчені з’ясували, що дієта з високим вмістом жирів прискорює зростання деяких видів злоякісних пухлин. Це відбувається внаслідок надмірного поглинання раковими клітинами жирів, що створює нестачу енергії для імунних клітин, здатних боротися з раком. Стаття опублікована у журналі Cell.

Кількість CD8+ T-клітин (червоні) у пухлинах (бірюзові) вища у мишей, що споживають низьку кількість жирів (верхній ряд), на відміну від мишей на дієті з високим вмістом жирів (нижній ряд). Ringel et al. /  Cell, 2020

Кількість CD8+ T-клітин (червоні) у пухлинах (бірюзові) вища у мишей, що споживають низьку кількість жирів (верхній ряд), на відміну від мишей на дієті з високим вмістом жирів (нижній ряд). Ringel et al. / Cell, 2020

Як пов’язані ожиріння та рак?

Головною проблемою ожиріння є зовсім не особистий дискомфорт, а те, що воно підвищує ризик виникнення численних захворювань. Вже тривалий час вчені пов’язують його також із великою кількістю різних онкологічних захворювань. При цьому надмірна вага погіршує прогнози та виживаність пацієнтів. В основі механізмів, відповідальних за розвиток пухлин при ожирінні можуть лежати метаболічні зміни або хронічні запальні стани, однак науковці наразі мало що знають про ці процеси. Дослідники з Гарвардської медичної школи у новій роботі трохи прояснюють картину. Вони показують, що харчування може відігравати одну з ключових ролей.

Що досліджували науковці?

Вчені вивчали закономірності розвитку різних видів раку у мишей. Одну групу мишей з онкологічним захворюванням вчені тримали на харчуванні з високим вмістом жирів, а іншу — на звичайній дієті. Дослідники у процесі дослідження порівнювали мікросередовище навколо пухлин у мишей з різних груп.

Перше, що вони помітили, це те, що пухлини мишей з ожирінням розростаються швидше. Але це головно стосується імуногенних типів раку, на які імунна система реагує швидше. Крім того, мікросередовище навколо пухлин у мишей з ожирінням містило менше вільних жирних кислот, на відміну від звичайних мишей, хоча в інших місцях тіла їхні рівні були на високому рівні.

Про що це говорить?

Дослідники кажуть, що клітини пухлин надмірно споживають жири, до того ж не залишають майже нічого для імунних CD8+ T-клітин, які можуть націлюватися та знищувати пухлинні клітини. Через це їхня кількість та протиракова ефективність значно знижується. Однак причина не в імунних клітинах, як можна подумати. Ізольовані та вирощені в лабораторії вони проявляли нормальну активність. Отже, їхню функціональність змінюють ракові клітини. Коли вчені пересадили ці пухлини мишам з ожирінням та без, то виявилося, що ракові клітини змінюють метаболізм саме у відповідь на дієту з високим вмістом жирів, але імунні клітини цього не роблять.

Подальші досліди показали, що в ракових клітин за умови ожиріння виробляється суттєво менше білка PHD3, який діє як гальмо для жирового метаболізму. Штучне збільшення кількості білка в клітинах пухлини знизило їхню здатність споживати жири в мишей з ожирінням та усунуло негативні наслідки нездорової дієти на імунні клітини.

Дослідники думають, що їхні результати можна використати для розроблення нових методів імунотерапії, особливо в людей з ожирінням, які націлені на білок PHD3 або подібні.