Жінок із раком яєчників виявили за допомогою мазку із шийки матки

Група науковців із Європи продемонструвала, що рутинний мазок із шийки матки, при якому забирають клітини на аналіз, можна використати для попереднього діагностування раку яєчників. Завдяки вивченню особливостей метилювання ДНК у відібраних зразках, вдалося ідентифікувати від 55 до 70 відсотків пацієнток із раком яєчників, у залежності від їхнього віку. Вчені припускають, що у майбутньому підхід можна буде застосувати для визначення жінок із високим ризиком розвитку раку, про що зазначається у статті журналу Nature Communications.

Цервікальний мазок у нормі (без ознак раку шийки матки). rightdx / iStock

Цервікальний мазок у нормі (без ознак раку шийки матки). rightdx / iStock

Чому це важливо?

Рак яєчників — основна причина асоційованої з раком смерті у гінекології. Як і з багатьма іншими типами онкологічних захворювань, рак яєчників частіше виявляється на пізніх стадіях, коли пухлини поширилися на інші органи. І як і з іншими типами раку, шанси пацієнта на виживання суттєво вищі, якщо вдається виявити злоякісний процес на ранніх етапах або ж навіть до їхнього початку. Допомогти у цьому може дослідження ДНК, спрямоване на виявлення аномалій та харктерних змін, пов'язаних з розвитком раку або ж підвищеним його ризиком. У такому разі пацієнт матиме змогу вчасно почати лікування чи вжити заходів для запобігання хворобі, наприклад, видаленням фаллопієвих труб, із яких зазвичай походять злоякісні клітини раку яєчників. Дослідники із Університету Інсбрука разом із колегами з Австрії, Великої Британії, Норвегії і Чехії запропонували один із таких способів раннього виявлення захворювання.

На чому ґрунтується робота науковців?

Як уже згадувалося, у більшості випадків рак яєчників походить від клітин фаллопієвих труб. А останні, зі свого боку, під час ембріонального розвитку формуються із тієї ж структури, що й матка та значна частина піхви. Звідси вчені припустили, що можна проводити генетичний скринінг раку при звичайному відвідуванні гінеколога, під час якого здійснюється рутинна процедура з узяття цервікального мазка (із шийки матки) для дослідження клітин на предмет раку шийки матки. При виявленні у цих клітинах змін, що пов'язані зі злоякісним переродженням, типовим для раку яєчників, можна припустити такі зміни і в самих яєчниках, і тоді пацієнта можна направити на детальніше обстеження.

Вчені вирішили перевірити, наскільки їхня ідея реальна, в дослідах зі зразками цервікальних мазків від повнолітніх пацієнток. 242 зразки були взяті від жінок із раком яєчників ще до того, як їхній діагноз був підтверджений гістологічним обстеженням. Ще 869 зразків надали жінки без онкологічного діагнозу, із яких 593 не мали гінекологічних проблем. Вивчаючи клітини пацієнтів, науковці звертали увагу на виявлення характерних для раку яєчників змін метилювання ДНК в понад 850 тисячах її ділянок.

Якого результату досягли вивченням мазків?

Вчені справді помітили характерний профіль метилювання ДНК, властивий жінкам із раком яєчників — процес суттєво відрізнявся від такого у здорових жінок на 91 із досліджених ділянок. Перевірку своїх результатів додатково провели на ще одній групі жінок, із яких 47 мали рак, а 225 були здоровими. Розрахунки показали, що за визначеними відмінностями можна ідентифікувати 71,4 відсотка пацієнток із раком яєчників серед молодших за 50 років жінок та 54,5 відсотка серед старших за 50 років, зі специфічністю методу, тобто часткою правильно визначених здорових людей, 75 відсотків.

Подальше дослідження показало, що у зразках не було достатньої кількості ДНК самих ракових клітин, щоб пояснити нею виявлену закономірність. Натомість автори схиляються до того, що за характером метилювання ДНК в клітинах шийки матки можна припустити наявність злоякісного процесу в інших клітинах жіночої статевої системи. Поки що вчені не знають, чи можна на основі цього показника визначити жінок, у яких поки що немає раку, але є схильність до нього, але планують дослідити це. Зокрема, надалі вони хочуть вдосконалити спосіб запропонованого діагностування, щоб зробити його точнішим.