Землетруси пов’язали з викидами CO2 із надр Землі

Італійські вчені виявили, що сейсмічна активність в Італії частково може бути спричиненою вуглекислим газом, який виділяється глибоко з надр Землі. Висновки зроблені на основі спостереження за зростанням викидів CO2 поблизу міста Л’Аквіла під час потужного землетрусу 2009 року. Дослідження опубліковане в журналі Science Advances.

За останні роки Італія зазнала кілька руйнівних землетрусів, найбільш спустошуючий із яких, магнітудою 6,3 бали, відбувся 2009 року в місті Л’Аквіла. Тоді загинуло понад 300 людей. З того часу науковці все ще з’ясовують, що посилює сейсмічну активність у регіоні. У новому дослідженні італійські вчені висловлюють припущення, що землетрус спровокувало вивільнення CO2 із надр Землі. На користь цього говорить спостереження, яке виявило підвищений рівень вуглекислого газу, що збігся за часом із землетрусом.

Звідки CO2 в Землі?

Земля виділяє вуглекислий газ зазвичай тоді, коли в мантії плавиться карбонатна порода. Потім він піднімається та збирається під тиском в осередках у земній корі та просочується в підземні води, які живлять поверхневі джерела. Попередні досліди показали, що CO2 зазвичай вивільняється в сейсмічних гарячих точках. Але без тривалих спостережень за викидами CO2 в районах, схильних до землетрусів, ніхто не знав, як пов’язати дві події.

Зв’язок із землетрусами

Вчені вимірювали протягом 11 років викиди вуглекислого газу з джерела, що живиться водоносним горизонтом Веліно поблизу Л’Аквіли та знаходиться на резервуарі CO2, що в земній корі. Вони виявили, що стрибок викидів CO2 стався саме в час сильних поштовхів, а коли вони послабли, то й викиди зменшилися. Під час землетрусу магнітудою 6 балів джерело виділяло понад 600 метричних тонн CO2 на день, а в більш тихі сейсмічні періоди — 400–500.

Вчені припускають, що надмірне накопичення вуглекислого газу під землею може спричиняти землетруси, які ламають земну кору та вивільняють велику кількість газу, що зі свого боку породжує більше землетрусів. Однак правдивим може виявитися й те, що це землетруси початково спричиняють підняття CO2 на поверхню.

Вчені вважають, що якщо зростання рівня CO2 погіршує сейсмічну активність у певних регіонах, то відстеження хімічного складу місцевих джерел може дати змогу краще прогнозувати землетруси.