Зеброві діамантники розпізнали по голосу понад 40 птахів

Американські дослідники виявили у птахів діамантників зебрових (Taeniopygia guttata) здатність розпізнавати десятки особин свого виду по одному лише їхньому голосу. При цьому вони розрізняють та запам’ятовують звуки окремих птахів, прослухавши їх усього кілька разів, пишуть дослідники у статті журналу Science Advances.

Кому співають птахи?

Вокалізація птахів слугує для обміну між тваринами різних повідомлень. Одні звуки можуть попереджати сородичів про небезпеку, інші ж пісні повідомляють про пошук пари. А ще пісні птахів можуть надавати унікальну інформацію про окрему особину. Це наче свій особливий голос людей, по якому нас можуть розпізнавати. Для того, щоб розуміти посилання, що передають одне одному птахи, та формувати соціальні зв’язки, їм необхідно запам’ятовувати велику кількість різних звуків. Люди можуть швидко запам’ятовувати звуки та надовго зберігати їх в своїй пам’яті завдяки процесу, відомому як швидке картування, під час якого ми за короткий час утворюємо асоціації. У минулій роботі вчені з Каліфорнійського університету помітили, що деякі звуки зебрового діамантника (Taeniopygia guttata) теж є унікальними для конкретних особин, і за ними вони можуть впізнавати одне одного. А в новій роботі вирішили дослідити, скільки особин можуть взагалі розрізнити ці птахи за їхнім співом.

Як це можна дослідити?

Вчені натренували 19 зебрових діамантників розрізняти голоси двох незнайомих особин. За вибір одного з двох звуків птаха нагороджували їжею, а за вибір іншого - ні. Через декілька таких повторень із різними голосами, пташки навчилися успішно асоціювати, котра з пісень забезпечить їх винагородою. Кожного дня до навчального набору звуків додавалися голоси нових птахів. Якщо спочатку піддослідні вчилися розрізняти голоси лише однієї пари, то на другий день їх вже було чотири, поки врешті не дійшли до 56 особин. Щоб упевнитися, що птахи справді розрізняють особин, а не лише окремі звуки, у дослідженні використовували різні звуки одних і тих самих птахів.

Як впоралися із завданням птахи?

З’ясувалося, що всі піддослідні птахи у середньому можуть розрізняти голоси 42 окремих особин. До того ж вони запам’ятовують їх досить швидко. Більшості з них достатньо було прослухати записи всього десять разів, щоб асоціювати їх із конкретним птахом, а деяким навіть менш ніж п'ять разів було достатньо.

Через місяць дослідження повторили і вчені виявили, що деякі з піддослідних діамантників усе ще пам’ятали голоси різних птахів. Хоча успішність певним чином залежала від типів звуків. Приміром, розпізнавання особин за сигналами, що їх видають птахи для встановлення контакту одне з одним на відстані, виявилося доволі складним завданням. Проте автори зазначають, що все одно здивовані такою слуховою пам’яттю птахів. Але у такої здібності є раціональне пояснення - зеброві діамантники живуть великими групами з понад 100 особин, з якими будують тісні соціальні контакти, тож їм важливо розпізнавати “своїх”.