Завдяки канібалізму дитинчата мегалодонів народжувалися двометровими

Американські палеонтологи з’ясували, що дитинчата мегалодонів могли з’являтися на світ з довжиною тіла близько двох метрів завдяки практикуванню внутрішньоутробної оофагії. Результати отримані шляхом аналізу зображень КТ-сканування хребців дорослого мегалодона. Стаття дослідників вийшла в журналі Historical Biology.

Humberto Ferrón / Science

Humberto Ferrón / Science

Хто такі мегалодони?

Мегалодони (Otodus megalodon) є вимерлими велетенськими акулами, що жили приблизно 15-3 мільйони років тому. Скам’янілості цих тварин дають змогу припустити, що довжина дорослих особин мегалодона могла сягати 15 метрів. Це один із найбільших хижаків, що колись існували на Землі. Ймовірно, він полював на таких великих тварин як кити або дельфіни. Дані про древніх хрящових риб, особливо, їхній розвиток, доволі обмежені, тому що зазвичай ґрунтуються на скам’янілостях їхніх зубів. Водночас краще його розуміння сприяло би вивченню еволюції морських екосистем. Щоб отримати повнішу картину, у новій роботі вчені з Університету Де Поля проаналізували рідкісні хребці мегалодона, якого знайшли у відкладеннях віком 15 мільйонів років.

Як проводили дослідження?

Палеонтологи провели КТ-сканування хребців тварини, що сягали 15 сантиметрів у діаметрі. Порівнявши їх із хребцями сучасних акул, вчені припустили, що довжина досліджуваного мегалодона могла бути близько дев’яти метрів.

Особливу увагу вчені звертали на “річні смуги зростання” — кільцеві відкладення в хребцях, на основі яких можна оцінити вік акули. Суть схожа до визначення віку дерев, підраховуючи кількість річних кілець.

Що нового дізналися?

Вчені виявили 46 кілець в хребцях. Це означає, що тварина прожила 46 років. Здається, що це багато, однак дослідники вважають, що мегалодони могли доживати до 88-100 років. Знання віку та довжини тіла зразка мегалодона дали змогу вченим порахувати, якою могла бути тварина при народженні. За їхніми оцінками, мегалодон зростав у середньому на 16 сантиметрів в рік. А його малюки з’являлися на світ, маючи довжину тіла як у дорослого чоловіка — близько двох метрів. Це, можливо, найбільші дитинчата серед усіх акул.

Смуги зростання на хребцях вказали на вік та зростання мегалодона. Kenshu Shimada / DePaul University

Смуги зростання на хребцях вказали на вік та зростання мегалодона. Kenshu Shimada / DePaul University

Досягати таких розмірів дитинчата могли, як і деякі інші види акул, завдяки внутрішньоутробній оофагії — поїданню невилуплених яєць в утробі матері — припускають вчені. У такому разі виживають лише декілька дитинчат, але вони мають шанс народитися більшими та, відповідно, з меншими шансами стати здобиччю хижаків.

У попередній роботі палеонтологи досліджували щелепи сучасних та вимерлих акул, завдяки чому підтвердили гігантські розміри мегалодона та вже тоді припустили, що його дитинчата могли практикувати внутрішньоутробний канібалізм.