За 17 років забруднення повітря вбило понад 30 мільйонів людей у Китаї

Згідно з новим дослідженням китайських та американських науковців, забруднення повітря в Китаї та Тайвані призвело до передчасної смерті понад 30 мільйонів дорослих людей із 2000 року. Результати дослідження, частково отримані завдяки даним із супутників та алгоритмів машинного навчання, опубліковані у статті журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як виміряли забруднення повітря?

Вчені використовували супутникові знімки, щоб розрахувати величину забруднення повітря над материковим Китаєм, Гонконгом, Макао та Тайванем між 2000 та 2016 роками. За зображеннями, зробленими супутниками NASA, удалося встановити концентрації PM2.5 - частинок, діаметром менш як 2,5 мікрометри, які є одними з найнебезпечніших для здоров’я людини забруднювачів. Іншим вимірюванням, зробленим супутником, є кількість сонячного світла, яке було розсіяним або поглинутим частинками в повітрі. Поєднавши ці два показники із результатами вимірювання PM2.5 від наземних станцій та інформацією про погодні умови й дорожні мережі, вчені навчили алгоритм машинного навчання передбачати сукупний вплив PM2.5 протягом 17-річного періоду.

А щоб встановити рівень смертності, пов’язаний із забрудненням повітря, вчені використали дані із дослідження про 116 821 дорослого з 15 китайських провінцій, яке кількісно визначило зв’язок між тривалим впливом PM2.5 та раптовою смертю.

Що показало вивчення?

Протягом 17 років за період між 2000 та 2016 роками забруднення повітря частинками PM2.5 спричинило смерть 30,8 мільйона дорослих. Найвища кількість смертей спостерігалася у північно-східних провінціях Хебей, Хенань, Шаньдун і місті Тяньцзінь. Ця частина Китаю є головним індустріальним регіоном країни. Відносно нижчими були показники в Макао, Хайнані та Тайвані.

Це важливе дослідження, оскільки більшість моніторингів забруднення повітря проводиться з наземних станцій. У Китаї вони зосереджені у міських регіонах, тож у вимірювання не включають приблизно 600 мільйонів людей, які проживають у сільських місцевостях.