«Юнона» зафіксувала болід в атмосфері Юпітера

У квітні 2020 року апарат «Юнона» побачив болід в атмосфері Юпітера, залишений ударним тілом діаметром від 1 до 4 метрів та масою від 250 до 5 тисяч кілограмів. Вчені змогли оцінити параметри тіла, а також встановити середній ударний потік для Юпітера. Препринт статті доступний на сайті arXiv.org.

NASA/JPL-Caltech

NASA/JPL-Caltech

Як часто Юпітер атакують метеорити та інші тіла?

Юпітер — найбільша і наймасивніша планета Сонячної системи. Він постійно зазнає сильне бомбардування об'єктами різних мас та розмірів, починаючи від крихітних пилових зерен і закінчуючи кілометровими кометами. Найсильніші удари, такі як падіння комети Шумейкера-Леві 9, трапляються рідко, але залишають в атмосфері планети сліди, які можуть зберігатися протягом декількох місяців. Наслідки таких ударів, зокрема, розподіл мікроелементів у верхніх шарах атмосфери, не зникають десятиліттями. Удари тіл розміром від 5 до 20 метрів трапляються частіше, вони виробляють короткі яскраві спалахи світла та можуть спостерігатися навіть астрономами-аматорами на Землі. А от постійний потік частинок пилу в атмосферу гіганта прирівнюється до сотень тисяч тонн матеріалу на рік.

Сліди від зіткнень з кометою Шумейкера-Леві 9. Hubble Space Telescope Comet Team, NASA / Wikimedia Commons

Сліди від зіткнень з кометою Шумейкера-Леві 9. Hubble Space Telescope Comet Team, NASA / Wikimedia Commons

Що досліджує «Юнона»?

Апарат «Юнона» знаходиться на орбіті навколо Юпітера з липня 2016 року. Її ультрафіолетовий спектрограф дозволяє вивчати морфологію, яскравість та спектральних характеристики полярних сяйв планети. Спектральний діапазон інструмента охоплює важливі полярні випромінювання атомного і молекулярного водню в атмосфері Юпітера. Апарат обертається кожні 30 секунд, і у цей час спектрограф проводить аналіз вузької смуги атмосфери. Довжина хвилі, положення досліджуваної ділянки і точний час фіксації ультрафіолетових фотонів реєструються, а потім на основі цієї інформації будуються просторові мапи ультрафіолетового випромінювання.

Що вона зафіксувала?

«Юнона» побачила випромінювання від точкового джерела в атмосфері Юпітера. Спектральне моделювання показало, що викиди відповідають джерелу температурою 9600 кельвінів, яке було розташоване на 225 кілометрів вище рівня атмосферного тиску в 1 бар. Викиди тривали від 17 мілісекунд до 150 секунд. На основі цих характеристик вчені встановили, що зафіксували болід в атмосфері Юпітера. Ударне тіло, що його лишило, мало масу від 250 до 5 тисяч кілограмів, що відповідає діаметру від 1 до 4 метрів. Крім того, астрономи оцінили, що ударний потіл тіл з такою масою на Юпітер складає 24 тисячі на рік.

Яскрава точка, зафіксована «Юноною» під час одного з обертів. Rohini S. Giles et al.

Яскрава точка, зафіксована «Юноною» під час одного з обертів. Rohini S. Giles et al.