Ін’єкція живими клітинами в око відновила зір мишам

Дослідники з Університету Торонто відновили мишам зір за допомогою ін’єкцій в око гідрогелю із клітинами-фоторецепторами та клітинами пігментного епітелію сітківки. Дослід вчених є першим, в ході якого в око успішно доставили обидва типи клітин одночасно. Стаття із описом експерименту опублікована у журналі Biomaterials.

Деградація сітківки, що характеризується загибеллю її клітин, є найвагомішою причиною сліпоти. Її спричиняє погіршенне функціонування клітин пігментного епітелію та фоторецепторів. У попередніх дослідженнях вчені спробували досягти успішних результатів у лікуванні такої сліпоти шляхом введення в око здорових версій цих клітин, які могли б замінити мертві. Однак, більшість трансплантованих клітин не приживалися в новому середовищі. Але тепер група канадських вчених заявляє, що знайшла вирішення цієї проблеми.

В чому полягає винахід?

Оскільки фоторецептори та клітини пігментного епітелію сітківки працюють як одна функціональна одиниця, то вчені припустили, що можуть отримати кращі результати, якщо доставлятимуть обидва типи клітин одночасно. Щоб це зробити науковці розробили гідрогель, достатньо в’язкий аби рівномірно розподілити клітини в шприці та достатньо рідкий, щоб розчин міг без зусиль проходити через надтонку голку, необхідну для цієї процедури.

Які результати експерименту?

Тестування показало, що така подвійна ін’єкція мишам із віковою дегенерацією сітківки відновила гризунам приблизно 10 відсотків нормальної гостроти зору, на відміну від мишей, які отримали ін’єкцію лише одного типу клітин та не відчули ніякого покращення. Ці миші також були більш активними у темних камерах, що є свідченням принаймні часткового відновлення зору.

Що далі?

Це перший експеримент, в ході якого випробувана трансплантація тваринам обох типів клітин сітківки одночасно і результати є багатообіцяючими. Але це також означає й те, що потрібно провести більше досліджень на тваринах, які довели б переваги використання методики на людях.