Єдиному нідерландському неандертальцю Крайну відновили зовнішність

Палеохудожникам вдалося відновити зовнішність знайденого у Нідерландах неандертальця, поєднавши рештки його черепа з іншими знайденими на території Європи фрагментами давніх людей. Завдяки реконструкції вдалося дізнатися, що Крайн страждав на доброякісну пухлину — одразу над бровою була шишка. Про результати роботи повідомляється в пресрелізі Національного археологічного музею в Лейдені.

Обличчя Крайна. Servaas Neijens

Обличчя Крайна. Servaas Neijens

Кому повернули обличчя?

Палеохудожники брати Кенніс зайнялися реконструкцією зовнішності першого неандертальця, знайденого у Нідерландах. Йому приблизно від 50 до 70 тисяч років, а знайшов його всього 20 років тому палеонтолог-аматор Люк Антоніс на дні Північного моря в 15 кілометрах від узбережжя Нідерландів. Дослідники дали неандертальцю прізвисько «Крайн», а експертиза Лейденського університету та Інституту Макса Планка в Лейпцигу показала, що череп належить молодому представнику виду досить міцної статури. Крайн жив у місцині, що зараз перебуває під Північним морем, однак більше як 50 тисяч років тому — тоді рівень моря був на 50 метрів нижчим, ніж сьогодні. Рештки черепа мали одну яскраву особливість — невелику шишку трохи вище яскраво вираженої брови. У ході реконструкції вчені дійшли висновку, що це доброякісна пухлина, яких досі у неандертальців не знаходили.

Rijksmuseum van Oudheden / YouTube

Як відтворити зовнішність?

Для реконструкції зовнішності Крайна художники ґрунтувалися на попередніх дослідженнях палеоантропологів, які описали морфологічні характеристики знайденої скам'янілості. Затим вони шукали дані про інших неандертальців, знайдених на теренах Європи, а також роботи, які описують особливості зовнішності цього виду — очі, колір волосся і шкіри. Так брати змогли створити цифрову модель обличчя Крайна і затим вже відтворити її наживо. Вони ж до речі є авторами реконструкції зовнішності крижаної мумії людини епохи пізнього неоліту на ім'я Етці, а також болотяної людини з Толлунда, останній обід якої до речі нещодавно відтворили.