Яйця карликових острівних та материкових ему виявилися однаковими за розмірами

Дослідники проаналізували яйця вимерлих карликових ему, включаючи знайдене на острові Кінг майже повністю збережене яйце. Вони порівняли їхні розміри між собою, а також із яйцями материкових ему. Виявилося, що, хоча острівні ему були меншими, їхні яйця за розмірами майже не відрізнялися, хоча й мали тоншу шкаралупу. Стаття про це надрукована у журналі Biology Letters.

Яйце материкового ему. Shuhari / Wikimedia Commons

Яйце материкового ему. Shuhari / Wikimedia Commons

Що відомо про ему?

Ему мешкає в Австралії, це другий за розмірами птах після страуса. Крім материкового ему, на трьох островах біля південного узбережжя Австралії (Тасманія, Кенгуру та Кінг) існувало кілька типів карликових ему. Ці три види вимерли невдовзі після прибуття європейських поселенців. Їм була притаманна острівна карликовість — зменшення розмірів внаслідок обмежених ресурсів. Серед них карликовий ему з острова Кінг був найменшим, заввишки він сягав трохи менше метра та важив вдвічі менше від материкового ему.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники відшукали унікальне, майже повне яйце ему з острова Кінг на поруч із пов’язаним з ним скелетом ему, а також інші окремі кістки ему та шкаралупу яєць. Знахідка містилася піщаних дюнах, що утворилися у голоценовий період, її вік складає не більше 6000 років. Науковці використали її, щоб порівняти розміри яєць ему. Зокрема, вчені розглянули 38 яєць материкового ему Dromaius novaehollandiae, шість яєць тасманійського ему Dromaius diemenensis та одне яйце з острова Кенгуру.

Порівняння материкового ему та ему з острова Кінг. Julian Hume / Cosmosmagazine

Порівняння материкового ему та ему з острова Кінг. Julian Hume / Cosmosmagazine

Про що вони дізналися?

Виявилося, що, хоча острівні птахи мали менші розміри, ніж материкові, їхні яйця за розмірами були майже однаковими. За об’ємом та масою, однак, вони були меншими, а також мали тоншу шкаралупу. Дослідники вважають, що карликові ему мали стратегію виведення потомства, порівнянну з материковими ему: великий розмір кладки, одночасне виведення молодняку​, зберігання яєць у теплі. На островах обмежені ресурси призвели до швидкого розвитку карликовості. Через суворіші умови молодняк ему тут мусив залишатися в своїх оболонках протягом більш тривалого часу.

У зв'язку з повним і швидким вимиранням острівних карликових ему, справжній ступінь цих пристосувань до швидко мінливого середовища тепер неможливо визначити.