Восьминоги можуть пристосуватися до підкислення океану

Принаймні деякі види восьминогів можуть пристосуватися до підкислення океану, яке відбувається внаслідок людської діяльності. На це вказують попередні дослідження американських вчених, опубліковані в журналі Physiological and Biochemical Zoology. Утім, досліди проведені в лабораторних умовах, тож не можна виключати, що в природі тварини не стикнуться з неврахованими негативними наслідками підвищення кислотності океану.

animalspot.net

animalspot.net

Чому підкислюється океан?

Людство вивільняє надто багато парникових газів, зокрема вуглекислого газу. Через це стрімко змінюється клімат, але не тільки через спричинення глобального потепління. Велика кількість СО2 в атмосфері призводить до того, що третина його розчиняється у поверхневих водах океанів, підкислюючи їх. Для деяких водних організмів це стає справжнім викликом. Приміром, у коралів поєднання підкислення води та потепління порушує нормальний процес утворення скелету. Вплив підкислення океану на інших організмів вивчений дещо менше, а результати щодо головоногих часто є ще й спірними. Тому вчені з Університетів Волла-Волла та Ла-Сьєра провели власні дослідження на восьминогах.

Що робили науковці?

Дослідники провели серію експериментів із групою восьминогів Octopus rubescens, що є найпоширенішими восьминогами на західному узбережжі Північної Америки. Головним завданням було вимірювання зміни звичайної швидкості метаболізму восьминогів протягом кількох тижнів за умови зниження рівня pH води, що їх оточує. Вчені кажуть, що обрали цей показник, оскільки стрес для організму часто проявляється змінами у споживанні енергії та рівнях аеробного метаболізму.

Тож вони взяли 10 восьминогів, помістили їх у підкислену воду і регулярно вимірювали їхню швидкість метаболізму: одразу після початку дослідження, через тиждень та через п’ять тижнів. Крім цього, дослідники стежили за кількістю кисню, що його споживають головоногі.

Що вони помітили?

Спочатку вчені виявили суттєві зміни обміну речовин у тварин, але через тиждень вони повернулися до нормальних. Ймовірно, це тимчасова реакція на зміни середовища, до якого восьминоги згодом пристосувалися. Але що цікавіше, в наступні тижні після цього стрибка швидкість метаболізму залишалася у тварин на нормальному рівні, попри підвищену кислотність. Хоча в них дещо порушилася здатність функціонувати за умови низького рівня кисню.

Науковці припускають, що восьминоги можуть пристосуватися до зменшення pH водного середовища, яке відбувається через людську діяльність. Та це не означає, що нам не потрібно докладати зусиль для спинення зміни клімату. Врешті, невідомо, як реагує на підкислення джерело їжі восьминогів, а наведені досліди проведені в лабораторних умовах, які не можуть врахувати всі чинники, з якими стикаються тварини в природі.

звичайної швидкості метаболізму
Середня швидкість метаболізму під час звичайної для тварини активності.