Воду на Землю могли принести найближчі до неї астероїди

Captmondo / Wikimedia Commons

Captmondo / Wikimedia Commons

Французькі вчені припустили, що вода Землі може походити з кам'янистих метеоритів, що прибули з внутрішньої частини Сонячної системи, а не з комет чи астероїдів, які розташовувалися значно далі. Їхня робота доступна у журналі Science.

Звідки походить вода на Землі?

Земля є унікальним астрономічним тілом Сонячної системи, оскільки лише тут є рідка вода на поверхні. Океани вкривають три чверті площі нашої планети. Втім, походження води на Землі залишається суперечливим питанням. Ізотопний склад планети

вказує, що вона складається з матеріалу з внутрішньої частини Сонячної системи. Проте ця частина була занадто теплою, щоб у ній міг зберігатися водяний лід. Тому вважається, що наземна вода з’явилася завдяки кометам та астероїдам, які спочатку утворилися у зовнішній частині Сонячній системі, а потім мігрували у внутрішню. Кам'янисті астероїди та інші тіла внутрішньої Сонячної системи були б занадто сухими, щоб забезпечити Землю водою.

Що знайшли дослідники?

Команда французьких вчених дослідила рідкісний тип кам'янистого метеорита, який називається енстатитовий хондрит. Він складає лише 2% від усіх добутих на Землі метеоритів. Вчені проаналізували склад енстатитових хондритів, які не були забруднені земною водою, розглядаючи не тільки наявні у них елементи, але й їхній ізотопний склад. Як і усі хондрити, зразки мали дуже низьке співвідношення металів, але також складалися з дуже великої кількості водню. За словами дослідників, цього водню було достатньо, щоб тричі наповнити океани Землі. Крім того, співвідношення ізотопів кисню, титану, водню, азоту та кальцію в енстатитових хондритах дуже подібні до матеріалів, що знаходяться в земній корі.

Про що це говорить?

Це вказує на те, що саме такий тип метеоритів слугував будівельними елементами для нашої планети та постачав на Землю достатньо води. Тим не менш, незрозуміло, чи дійсно більша частина сучасних океанів утворилася саме тоді. Якщо енстатитові хондрити принесли воду на Землю зарано, можливо, вона випарувалася внаслідок давніх бомбардувань астероїдами або утворення океанів магми. У такому випадку дискусія про походження води на Землі усе ще лишається відкритою.