Водорості в раціоні зменшили викиди метану коровами на 80 відсотків

Дослідники зі США продемонстрували, що добавка до раціону корів у вигляді водоростей може зменшити кількість метану, що виділяють тварини, на понад 80 відсотків. І це не супроводжується негативними наслідками для здоров'я тварин або якості молока чи м'яса, запевняють автори у журналі PLOS One.

Один із авторів статті з піддослідними коровами. Greg Urquiaga / UC Davis

Один із авторів статті з піддослідними коровами. Greg Urquiaga / UC Davis

Чому метан шкідливий?

Коли говорять про викиди парникових газів, то майже завжди мова йде про вуглекислий газ, який виділяється, приміром, від спалювання палива автомобілями або великими об'єктами промисловості. Хоча діоксид вуглецю і є найпоширенішим газом, що прискорює потепління на планеті, він не один. Іншим небезпечним чинником зміни клімату є метан. Він рідше зустрічається в атмосфері, але за двадцятирічний період цей газ може захоплювати у 84 рази більше тепла, ніж вуглекислий газ. А найбільший внесок у накопичення метану в атмосфері робить знову ж людська діяльність. За посередництвом рогатої худоби, яка виділяє велику кількість цього газу внаслідок перетравлення трави та сіна. Щоб зменшити небезпечні викиди, екологи закликають зменшити споживання м'яса, а відповідно кількість сільськогосподарських тварин. Однак не всі це сприймають оптимістично, тому деякі вчені шукають можливість зменшити натомість вироблення тваринами метану. Як наприклад, дослідники з Каліфорнійського університету в Девісі.

Що вони досліджують?

Вчені припустили, що ефективнішим може стати не тільки зміна нашого раціону, а й раціону рогатої худоби. Попереднє їхнє дослідження на 12 коровах показало, що додавання до корму невеликої кількості водоростей Asparagopsis taxiformis протягом двох тижнів допомагає до 50 відсотків скоротити викиди метану. Ймовірно, речовини цієї водорості порушують активність ферментів у кишечнику тварин, що відповідають за продукування метану.

У новій роботі вчені вирішили дослідити довгострокові перспективи внесення таких змін у дієту корів з лактацією. Для цього вони протягом п'яти місяців годували тварин кормом із додаванням A. taxiformis. Протягом цього часу вчені чотири рази на день вимірювали кількість метану, що його видихають тварини.

Які результати отримали?

Корови, які щодня з'їдали близько 80 грамів водоростей, стали викидувати на 82 відсотки менше метану, ніж корови контрольної групи. Однак зміна раціону ніяк не відбилася на кількості набраної ваги тваринами. Подальший аналіз показав, що так само втручання у дієту не позначилося негативно на смакових якостях молока та м'яса від піддослідних тварин.

Але наразі A. taxiformis, що росте в тропічних австралійських водах, не культивується у масштабах, достатніх для задоволення потреб великих ферм. Крім того, незрозуміло, як можна згодовувати добавку худобі на вільному випасі. Науковці кажуть, що зосередяться на розв'язанні цих проблем у майбутній роботі.