Вимирання аборигенних мов призведе до втрати унікальних медичних знань

Швейцарські дослідники дійшли висновку, що понад 75 відсотків знань про медичні застосування рослин у корінних народів є унікальними, тобто передаються в межах однієї мови. Але більшості з цих мов-носіїв унікальної інформації загрожує швидке вимирання. Вчені вважають, це може мати негативні наслідки для сучасної медицини, яка в пошуках ефективних лікарських засобів нерідко звертає увагу на традиційні лікарські практики. Результати дослідження оприлюднені в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Який зв'язок між мовами та медициною?

Аборигенні народи протягом тисячоліть накопичували та зберігали унікальні знання про своє середовище. Вони стосуються рослин та тварин, із якими вони живуть поруч, а також практик сталого використання ресурсів. Розвинені індустріалізовані суспільства мають багато чому повчитися у корінних народів. Особливо це стосується знань про медичні застосування окремих рослин, властивості яких офіційною наукою зараз погано вивчені. Перейняття цих знань могло б допомогти у розробленні нових медичних підходів до лікування захворювань. Приміром, одне з досліджень виявило сильні антимікробні властивості у рослини, яку традиційно використовувало для лікування ран та шкірних інфекцій австралійське угруповання аборигенів. Але перейняти подібні знання для подальших досліджень середовища заважає мовна проблема: мови, на яких більшість із цих знань передаються поколіннями і в словесній формі, стрімко вимирають. За підрахунками вчених, понад 30 відсотків із 7 400 мов світу перестануть звучати до кінця цього століття. У зв'язку із цим науковці Цюрихського університету вирішили дослідити, як багато медичних знань ми втратимо разом із мовами, що їх несуть.

Як вивчали це питання?

Спочатку вчені зібрали інформацію про медичне використання рослин, пов'язане із корінними народами у трьох регіонах: Північній Америці, північно-західній Амазонії та Новій Гвінеї. Усього їм вдалося проаналізувати 3 597 потенційно лікарських рослин та 12 495 їхніх медичних застосувань, які класифікували, відповідно до призначення (наприклад, рослини від серцево-судинних хвороб, ментальних розладів, вражень шкіри тощо). Медичні згадування цих рослин у літературі пов'язують із 236 аборигенними мовами: 119 у Північній Америці, 37 — в північно-західній Амазонії, 80 — на Новій Гвінеї. Відтак, за допомогою алгоритмів машинного навчання, вчені з'ясували, чи загрожує мовам вимирання і як це відіб'ється на медичних знаннях.

Які результати дослідження?

Автори з'ясували, що у середньому понад 75 відсотків усіх медичних застосувань рослин унікальні для однієї мови. Це означає, що з вимиранням цих мов може втратитися три чверті знань про лікарське застосування рослин. Детальний аналіз показав, що в Північній Америці та Амазонії більш ніж 86 відсотків унікального знання підтримується мовами, яким загрожує зникнення. У регіоні Нової Гвінеї під загрозою опинився 31 відсоток унікальних знань. Із усіх досліджуваних рослин лише п'ять відсотків занесені в Червоний список Міжнародного союзу охорони природи. Таким чином, у певному сенсі, втрата мови матиме ще критичніші наслідки, ніж скорочення біорізноманіття, вказують науковці.

Утім, дослідники припускають, що навіть ці їхні результати є недооціненими, оскільки в деяких регіонах було проведено недостатньо лінгвістичних досліджень, тому про багато рідкісних мов ми знаємо дуже мало або взагалі нічого. Вчені разом із фахівцями ООН підтримують ідею про сприяння збереженню рідкісних аборигенних мов.