Вік Шигірського ідола оцінили в понад дванадцять тисяч років

Група дослідників з Німеччини та Росії встановила, що Шигірський ідол ще страіший, ніж вважалося. Дерев'яну статую, знайдену в болоті Уральських гір, було зроблено близько 12 100 років тому зі 159-річного дерева, уточнюється у дослідженні в журналі Quaternary International.

Terberger et al. / Quaternary International, 2021

Terberger et al. / Quaternary International, 2021

Що це за скульптура?

Наші знання про побут предків значною мірою обмежені через те, що чимало їхніх речей виготовлялося із матеріалів, що швидко руйнуються, наприклад, шкіри, тканин або дерева. Якщо ми говоримо про минуле в кілька століть, то це не така велика проблема, як коли ми хочемо на основі вивчення речей більше дізнатися про життя людей, які жили тисячоліття тому.

Це одна з причин, чому Шигірський ідол такий цінний. Це статуя, зроблена з цільної дерев'яної колоди понад сторічної модрини у вигляді антропоморфної істоти заввишки щонайменше 2,8 метра; вона прикрашена різьбленим орнаментом, серед якого вісім зображень облич. Найцікавіше, що скульптуру виготовили ще в часи мезоліту. Її знайшли понад сто років тому в Шигірському торф'яному болоті на Уралі, чиє антимікробне середовище забезпечило зберігання статуї до наших днів. У 1990-х роках радіовуглецеве датування вказало, що вік ідола складає близько 9 750 років. Це зробило знахідку найстарішою дерев'яною скульптурою з відомих. Декілька років тому група вчених провела повторне дослідження вдосконаленою технологією. Аналіз показав, що статуя ще старіша: її оцінили орієнтовно в 11 600 років, що вдвічі більше віку єгипетських пірамід та Стоунхенджу. Нове дослідження тієї ж команди науковців з Геттінгенського університету, Інституту археології РАН та Свердловського краєзнавчого музею знову змушує переоцінити вік ідола.

Зображення Шигірського ідола та окремих його частин. Terberger et al. / Quaternary International, 2021

Зображення Шигірського ідола та окремих його частин. Terberger et al. / Quaternary International, 2021

Що нового дізналися про археологічну пам'ятку?

Проаналізувавши дані кількох вуглецевих датувань, науковці дійшли висновку, що дерево, з якого зроблений Шигірський ідол, ще старіше. Його вік складає близько 12 250 років. Якщо взяти до уваги, що сам стовбур модрини, який послугував матеріалом для скульптури, має 159 річних кілець, то виходить, що ідола створили десь 12 100 років тому. У ті часи Євразія все ще переживала перехідний кліматичний стан останнього льодовикового періоду.

Вчені не можуть однозначно сказати, для чого створили та для чого використовувався Шигірський ідол. Однак зрозуміло, що вже тоді люди цінували мистецтво та майстерність. Вони мали відчуття символізму та філософського сприйняття, що, як вважалося раніше, виникло пізніше в Європі, з появою осілих суспільств землеробів. Однак ця знахідка демонструє, що відсутність об'єктів, які вказували б на існування розвиненої культури у древніх європейців, не означає, що їх не було. Древні мешканці лісів Уралу, ймовірно, виготовляли предмети з найпоширенішого там матеріалу — дерева, яке швидко руйнується. На Уралі є ще багато невивчених торф'яних боліт, у яких можуть зберігатися й інші тисячолітні дерев'яні артефакти. Вчені вважають, можна зробити висновок, що мисливці-збирачі теж мали розвинене духовне сприйняття світу, яке проявлялося, зокрема, через мистецтво.